Průmyslové firmy obnovují výrobu a zaměstnanci se vrací do práce

29. duben 2020 06:20

I když ne na sto procent, do práce se už mohou vracet zaměstnanci, kteří na to čekali doma s částečným platem. Firmy se i nadále musí obejít bez polských pracovníků. Týká se to třeba pohraničních oblastí na Opavsku.

Paní Jarmila táhne paletový vozík a svou radost, že je zpátky v montérkách neskrývá. Právě naopak. „Byla jsem doma na 60 procentech, ale doma to bylo k ničemu. Jsem šťastná, že jsem v práci a že to tady jede,“ říká.

Čtěte také

Firmě PF Plasty v Chuchelné, jednomu z největších zaměstnavatelů v této části Opavska, spadly zakázky ke konci března na pouhých 10 procent. Teď už jsou na 70 procentech. Záchranou je třeba výroba plastových součástí kuchyňských mixérů nebo obličejových masek. Lidé už mají práci.

„Zaměstnanci, kteří jsou v České republice, jsou zpátky v práci. Pojedeme v čtyřdenním pracovním týdnu od pondělí do čtvrtka. Polští zaměstnanci zatím bohužel z důvodu karantény jsou za hranicemi,“ uvedl výkonný ředitel firmy Adam Drastich.

Čtěte také

Co se týče Poláků, situace se výrazně změnila. V březnu ve firmách tady v pohraničí citelně chyběli, teď ale pro ně moc práce není. Třeba u výrobce lan a technického materiálu Lanex v sousedních Bolaticích jich běžně pracuje asi 80.

„Pokud by se vrátili v plném počtu, určitě by to nepomohlo, protože zakázek není tolik. Čekáme, že se situace bude zlepšovat, nicméně zatím to vypadá spíš opačně,“ dodává ředitel Lanexu Martin Václavek s tím, že výroba je momentálně 25 procent pod plánem.

V obou firmách zakázky stíhají bez problémů a žádné velké propouštění nechystají. Spíše se  opatrně vyčkává, co přinesou další týdny. 

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související