Prvním dětem začaly pojišťovny proplácet intenzivní neurorehabilitaci

29. květen 2020 06:20

Do lázní v Klimkovicích nastoupily první tři děti s mozkovou obrnou, kterým intenzivní rehabilitaci proplatí pojišťovna. Pro rodiče je to průlomový okamžik. Dosud peníze sháněli u sponzorů nebo i sběrem plastových víček. Úhradová vyhláška s proplácením intenzivní neurorehabilitace počítá od letošního roku. Ne všechny pojišťovny ale už tuto péči nabízejí.

Štěpánek je po dětské mozkové obrně, bez posilování mu ochabuje tělíčko. Intenzivní rehabilitace naposledy mu moc pomohla. „Zvládl třeba už menší kopeček, nešel po čtyřech,“ říká jeho maminka Lucie Kilnarová. Se Štěpánkem je opět v lázních a tentokrát mohla přijet i bez shánění sponzorů. „Tentokrát nám to úplně celé platí pojišťovna, takže nám odpadlo vyřizování a hledání a psaní různých zpráv po nadacích,“ dodává.

Čtěte také

Ne všechny pojišťovny už ale péči hradí, potvrzuje třeba Jana Švecová, která je teď v lázních s devítiletou dcerou. Jenže její pojišťovna tuto možnost nenabízí. „Popravdě je to pro nás celkem diskriminační. Jezdíme dvakrát do roka, takže shánět peníze je opravdu... Je to na hlavu. Ze začátku jsme sbírali víčka pro Lucku, ale samozřejmě kdyby to hradila pojišťovna, byla by to pro nás velká úleva,“ říká.

Sanatoria Klimkovice prozatím uzavřela smlouvu se dvěma zdravotními pojišťovnami, které už nákladnou péči proplácejí. „V současné chvíli máme tři schválené žádosti, dva pacienti už jsou přímo v léčebně, třetí malá slečna se k pobytu chystá. Zároveň máme na pojišťovně už teď několik dalších žádostí a máme avizováno, že těch klientů budou řádově desítky,“ říká Václav Janalík z pojišťovny RBP.

Naopak například s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ještě jednání pokračují. Zatím se s lázněmi nedohodla na výši úhrady za ošetřovací den. Pojišťovna si vyžádala další podklady.

Spustit audio