Rodiče dětí s mozkovou obrnou ušetří desetitisíce. Intenzivní rehabilitace proplatí stát

18. prosinec 2019 07:10

Dlouhý boj rodičů za to, aby stát platil intenzivní neurorehabilitace dětí s mozkovou obrnou, je téměř u konce. Už v příštím roce budou léčbu hradit pojišťovny. Pro děti s poškozením mozku je prospěšná, jenže rodiče na ni museli doplácet desítky tisíc korun. Třeba v Sanatoriích Klimkovice už jsou na tento průlom v poskytování rehabilitací připraveni. Záleží už jen na tom, jak rychle se lázním podaří uzavřít se zdravotními pojišťovnami smlouvy.

„Je strašně fajn, že je ta možnost pro všechny,“ říká Petra Šišperová z Ostravy, maminka sedmiletého Jakuba. Na intenzivní rehabilitaci už byl dvakrát, opět se chystá příští rok. „Myslím, že když se cvičí 28 dnů, je to opravdu vidět. Navíc je takový protaženější, protože on má spastickou kvadruparézu. Potřebuje protahovat ty svaly, které jsou v napětí,“ dodává.

Rodina dosud rehabilitace platila z vlastních zdrojů. Petra Šišperová je tak ráda, že už na to nebudou sami. Má ale obavy, aby zájem rodičů lázně zvládly uspokojit. „Dříve byly sítem peníze, ale teď to bude o tom, kdo se dřív přihlásí, kdo bude v tom procesu dříve schválený,“ bojí se.

Intenzivní neurorehabilitaci letos třeba právě v Sanatoriích Klimkovice absolvovalo 423 dětí. Počty pro příští rok zůstanou stejné. „Budeme se samozřejmě snažit preferovat pacienty na pojišťovnu. Ale jak to ve skutečnosti bude, ukáže až čas. Program začne platit v prvním čtvrtletí a nějakou dobu se to bude kultivovat,“ řekl primář sanatorií Tomáš Bauko.

Z veřejného pojištění se bude hradit intenzivní rehabilitace dvakrát ročně vždy 28 dní. Opakově se bude proplácet těm, kterým bude prokazatelně pomáhat. „Je to obrovský průlom a nejen pro naše zařízení. Otevírají se možnosti, aby ty děti byly odléčené. Léčba je dlouhodobá a jsou to obrovské finanční náklady, které rodiče nesou,“ dodává Bauko.

Lázně už připravují speciální informační linku pro rodiče a zájemce o zařazení do programu.

autor: iha
Spustit audio

Související