Sanatoria Klimkovice pořídila robota na nácvik chůze. Pomůže dětem po mozkové obrně

21. únor 2017
Zprávy , Zprávy

Nový přístroj v terapii pro děti po mozkové obrně teď zkoušejí v Sanatoriích Klimkovice. S nácvikem chůze tam malým pacientům pomáhá robot. Dětem se při cvičení pevně uchytí trup i nohy do speciální konstrukce a pak už mírně nad zemí trénují různé pohyby. Robot je v lázních zatím ve zkušebním provozu a je jediným tohoto typu v Česku.

Verunka přijela k novému robotovi na nácvik chůze na vozíku. Fyzioterapeut Daniel Kolárik upevňuje nohy Verunky. „Kdyby je neměla pevně uchycené, tak by jí v tom mohly lítat a to by nebylo dobré,“ říká fyzioterapeut.

„Na to, že nám vlastně pan neurolog v porodnici řekl, že nám navrhuje pro Verču ústavní léčbu, že nikdy nebude chodit, že bude prostě celý život ležák, tak jsme s Verčou zabojovali a Veronika se teď po kolínkách dostane, kam potřebuje,“ říká pan Dalibor Gožďál.

Se svou desetiletou dcerou jezdí do lázní i čtyřikrát ročně. Intenzivní cvičení jí podle otce velmi prospívá. Veronika je teď mezi prvními pacienty, kteří zkoušejí dosáhnout pokroku i za pomoci robotického trenažeru.

„Jsou to děti, které nikdy nezažily pocit chůze. Pro ně je to hlavně nový zážitek, nový prožitek, nová zkušenost, která je může motivovat k ještě větší participaci na cvičení samotném,“ vysvětluje vedoucí rehabilitace Romana Holáňová.

Robot s dětmi trénuje nejen běžnou chůzi, ale simuluje i ježdění na kole či stoupání do schodů.

„Dítě je nuceno používat i kotníky pro tu chůzi, což dost často v jiných trenažerech chůze, které jsme doposud používali, jsme děti nebyli schopni jakoby donutit,“ dodává fyzioterapeutka.

Cvičení trvá maximálně patnáct minut. Týdně by se na tomto robotickém trenažeru mělo vystřídat asi 80 dětí.

autor: iha
Spustit audio