Proplácení intenzivní rehabilitace dětí s obrnou je nejisté

20. prosinec 2018

Rodiče dětí s mozkovou obrnou stále marně čekají na proplácení intenzivních neurorehabilitací pojišťovnami. Podle nich jsou pro děti s poškozením mozku prospěšné. Současné cvičení, které hradí pojišťovny, není dostatečné. Potvrdila to i studie, kterou provedla Sanatoria Klimkovice. Ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny požadují, aby se k problému vyjádřila odborná společnost.

Pokroky Lukáše sleduje celá rodina. Jeho otec Filip Holubek vzpomíná, jakou měli radost, když se Lukáš poprvé vidličkou v nemocné ruce trefil do úst. „Co jezdíme na ty placené rehabilitace, tak Lukášovi to hodně pomohlo,“ říká.

Lukáš, který má dnes 11 let, měl po předčasném narození hmotnost jen 820 gramů. „Při porody byl resuscitovaný. Z toho měl asi to krvácení do mozku, které vlastně postihlo část těla – má hemiparézu pravé strany,“ dodává Lukášův otec.

Díky intenzivním rehabilitacím se Lukáš stále lepší, peníze rodina shání po nadacích a naposledy jim potřebných 80 tisíc na měsíční terapii zaplatili lidé z Hlučína, kde rodina se třemi dětmi bydlí. Vyjednat proplácení této intenzivní rehabilitace u pojišťoven se totiž zatím nepodařilo.

„Měli jsme jednání na ministerstvu, kde zaznělo jakoby souznění mezi pojišťovnami a ministerstvem v tom smyslu, že ta použitá péče je důležitá, ale chyběl tam jakýsi zástupce odborné veřejnosti. Takže pro to, aby z toho mohl vzniknout standard, měla by se k těm věcem vyjádřit odborná rehabilitační společnost,“ popisuje primář Sanatorií Klimkovice Tomáš Bauko.

Žádost už odborné společnosti lázně poslaly, zabývat se jí má koncem dubna. Ministerstvo zdravotnictví říká, že má zájem na tom, aby se systém změnil.

„Pokud budou splněny všechny podmínky a dojde ke konsenzu všech zainteresovaných složek, podporujeme, aby tato péče, která bude vykazovat měřitelné výsledky zlepšení zdravotního stavu pacientů, byla standardně hrazena z veřejného zdravotního pojištění,“ říká Jan Brodský z tiskového oddělení ministerstva. Jak dlouho ale mohou jednání zabrat, nelze podle něj odhadnout.

Rodina Lukáše tak ve shánění peněz neustává. „Za dva měsíce jsem tady jako na koni,“ těší se jedenáctiletý Lukáš.

autor: iha
Spustit audio

Související