Ptačí krmítka nejsou korýtka. Frýdek-Místek učí lidi, čím krmit ptáky

11. leden 2020 10:00

Cedulky ke krmítkům pro ptáky nechá po městě rozmístit frýdecko-místecký magistrát. Budou na nich informace o tom, která strava je pro ptáky v zimním období vhodná.

„Obracejí se na nás občané, že v krmítkách jsou zbytky z kuchyně od uzenin, přes cukroví až po těstoviny a slané pečivo, které ptákům opravdu velmi škodí. Zejména sůl je pro ně téměř jedem. Abychom tomuto nešvaru zabránili, hodláme ke krmítkům umístit cedulky s informacemi o vhodné stravě pro ptáky,“ řekl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD).

Ptáci, kteří u nás přezimují, se živí převážně rostlinnou stravou, kterou tvoří různá semena, jádra, bobule a jiné plody. „Je třeba si uvědomit, že krmítka nejsou korýtka,“ poznamenal primátor s tím, že vhodná strava ptákům pomůže zdravě přečkat zimní období tak, aby na jaře mohli vyvést mladé a plnili dál svou důležitou funkci v přírodě.

ČÍM PTÁKY KRMIT

Slunečnicová semena, obilná zrna (oves, proso, pšenice), ovesné vločky, kukuřice, jádra ořechů (vlašských, lískových), jablka, strouhaná mrkev, tuková směs např. ve formě lojových koulí.

CO DO KRMÍTEK NEPATŘÍ

Co ptákům může způsobit zažívací potíže a mnohdy i smrt?

Zbytky z kuchyně, slané pečivo, slaná a kořeněná jídla, uzeniny, sladkosti – cukroví, těstoviny.

 

Zdroj: Magistrát Frýdku-Místku

Čím krmit labutě a kačeny?

Chcete-li krmit vodní ptáky, zapomeňte na pečivo. Doneste jim salát, listy zeleniny, hrách, cizrnu, nebo obiloviny. Samozřejmě se dají koupit i speciální granule pro vrubozobé ptáky.

„Pečivo neobsahuje důležité vitamíny, minerály a stopové prvky, které ptáci potřebují pro zdravý růst a fungování. Výjimečně a v omezeném množství lze pečivo jako doplněk ptákům nabídnout. V tom případě by mělo být měkké, ale nikoliv čerstvé a nalámané na malé kousky. Tvrdý chléb nebo pečivo může ptákům způsobit zranění jícnu,“ připomněla mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

autor: tif
Spustit audio

Související