Semínka slunečnice jsou ideální, pokud chcete v zimě přilepšit ptačím obyvatelům

2. leden 2015
Dobré odpoledne

V zimě to mají nejen lidé, ale i zvířata s obstaráváním některých věcí obtížnější. Například ptáci zdržující se ve městech se sháněním potravy. Rozhovor s přírodovědcem Janem Meierem vám tak možná dá inspiraci k tomu, jak vyrobit jednoduché krmítko pro ptáky, kde ho umístiti a co do něj nasypat.


Pane Meiere, jak krmítko pro ptáky vyrobit? Je to těžké?

Na krmítka jsou dnes úplně jednoduché náměty. Stačí plastová láhev od mléka, přidá se destička, tam se udělá takový kruh, nasype se a je to v podstatě takové automatické krmítko. To znamená, že jak to ti ptáci vyzobávají, tak ta slunečnice spadá dolů. Nemělo by se dávat pečivo. V obchodech pak seženete taky spoustu už připravených lojových koulí a dalších podobných krmení pro ptáky.

To znamená zajít do zverimexu?

Zverimex, nějaký hypermarket – tam už jsou nachystané směsi. Není ale ani problém si to vyrobit sám. Dělají to třeba na stanici přírodovědců v Porubě. Přes léto sbírají borovicové šišky, které se na slunci krásně otevřou. Pak se dá do hrnce to „máslo“ nebo co to je, přidá se ta šiška a zrní. Pro ptáky je to lepší, protože s tím pak mají práci. Je to pro ně přirozené.

Kde je nejlepší umístit krmítko nebo nějakou budku?

Nejlepší je to umístit tam, kde není sklo. To znamená, aby nebylo hned blízko okna nebo v rovině s tím oknem. Nejlepší je to umístit na strom. Tam, kde je koncentrace ptáků chodících na krmítko, objevuje se i krahujec. A v momentě, kdy ten dravec zaútočí, pták co nejrychleji vyletí a letí proti tomu sklu. Tam pak taky vznikají ztráty. I proto je lepší umístit krmítko někam na strom.

Jaké druhy ptáků můžeme na sídlištích potkat?

Kromě běžných druhů sýkor koňadry a modřinky se tady objevuje i králíček obecný, což je náš nejmenší pták. Jsou to i šoupálci, hýli, pěnkavy, kosi. Hodně jsou tady krkavcovití – havrani, kavky, straky, sojky. Teď je ta sezóna, kdy se vytvářejí hejna těch potulných ptáků. Potulují se ve skupinách krajinou a určitě si to krmítko najdou.

Krmítko z burských oříšků
autor: čan
Spustit audio