Pylová alergie: Kromě rukou je třeba umýt i obličej a vlasy, říká lékařka

6. duben 2020

Pyly břízy, jasanu nebo vrby. Kromě krás přírody zaznamenávají na jaře každoročně alergici zvýšené množství pylových alergenů v ovzduší. Ty jim mohou i teď během omezeného a krátkého pobytu venku působit různé potíže. Co vše mohou alergici udělat v rámci léčby i prevence, na to jsme se ptali alergoložky Olgy Škopkové.

Paní doktorko, jak se u pacientů právě teď projevuje pylová alergie?

Nepříjemným svěděním očí, slzením, zarudnutím. Svědí je nos, kýchají. Někoho mohou i zevnitř svědit zvukovody nebo patro a pacienti s astmatem mohou mít dechové potíže.

Jaká máte pro alergiky doporučení? Občas přece jen, i když s rouškou, ven vyrazit musí.

Když k roušce přidáme brýle a pokrývku hlavy, tak ta ochrana proti pylům by měla být celkem dostatečná. Ale hlavně když přijdeme domů, musíme si pořádně umýt nejen ruce, ale i opláchnout obličej, osprchovat vlasy. To vše proto, abychom se těch pylů, které na nás napadaly, co nejvíce zbavili. A pokud jdeme na procházku třeba s pejskem, tak i jeho omýt, ať si domů doneseme co nejméně pylových zrnek.

Kromě vyhýbání se alergenům dá se alergie na pyly nějak léčit?

Používaná antihistaminika ve formě tabletek, kapek nebo sprejů pouze tlumí projevy alergie a uleví nám od potíží, ale pouze pylová vakcína dokáže naučit imunitní systém, aby byl vůči pylům odolnější.

V jakém kontaktu jste vůbec v těchto dnech se svými pacienty, jak ordinujete a předepisujete léky?

Pracujeme v nouzovém režimu, všechny objednané pacienty kontaktujeme telefonicky nebo přes skype, Léky řešíme eRecepty. Ale samozřejmě akutní potíže v ambulanci ošetříme i v této době.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.