Radvanice a Bartovice hlídají komíny nedaleké hutě kamerou

12. červenec 2019 08:10

Kameru natočenou na komíny hutě ArcelorMittalu má ostravská část Radvanice a Bartovice. Kamerovými záznamy chce dokázat, že při výrobě dochází k mimořádným událostem. Právě ty mají podle radnice ovzduší v okolí nejvíce znečišťovat.

„Říká se, že lidé, kteří jsou zvyklí na to prostředí, že tady jakžtakž vegetují. Kdybyste tady ale nasadili lidi z čistého prostředí, tak tu umřou,“ říká paní Ludmila. Podle ní ale v 70. letech bylo ovzduší v Radvanicích ještě znečištěnější.

Místní starosta Aleš Boháč (SNK) říká, že největším znečišťovatelem je nedaleká huť ArcelorMittal. Kamerové záznamy mají dokázat, že výroba v závodu není bezproblémová.

„Řekli jsme si, že je necháme běžet půl roku. Poté stáhneme všechny nasnímkované údaje a vybereme z nich ty, které stojí za to, a řekneme si, jak časté jsou ty mimořádné události a jestli už nejsou pravidelné,“ vysvětluje starosta.

Podle mluvčí ArcelorMittalu Barbory Černé Dvořákové ale nemají takové záznamy žádný význam. Říká, že huť kontroluje několik institucí a předpisy se v ní neporušují. Zdůrazňuje, že ovzduší v Radvanicích mnohem více znečišťuje doprava, lokální topeniště a zahraniční zdroje.

Nové programy zlepšování kvality ovzduší mají efektivněji pomoci snížit emise

Zhoršené rozptylové podmínky v Ostravě

Konkrétní omezení v dopravě, regulace průmyslových podniků i spolupráci s Polskem na snížení emisí. To by měl přinést nový Program zlepšení kvality ovzduší pro Ostravsko. Ministerstvo životního prostředí ho plánuje připravit ještě letos. Část současné verze programu kvůli nedostatkům zrušil soud.  Programy pak ve vybraných částech republiky určují, jak nejefektivněji snížit emise, aby Česko splnilo evropské limity.

„Kdyby se stejná energie, jako se věnuje do regulace a kontroly průmyslu, upřela také směrem k těm dalším skupinám zdrojů znečištění, mohli bychom se dočkat zlepšení situace,“ míní Barbora Černá Dvořáková.

Třeba žebříček největších znečišťovatelů ekologického hnutí Arnika ale ukazuje, že ArcelorMittal Ostrava v roce 2017 vypustil do vzduchu 309 tun prachu. V roce 2007 bylo číslo dokonce skoro pětkrát vyšší.

Kamerové záznamy může využít Česká inspekce životního prostředí. Sloužit můžou jako podklady k dalšímu šetření. Mluvčí Jana Jandová ale říká, že ne vždy zachycují realitu.

„Velmi záleží na světelných podmínkách a nasvícení v době natáčení. I pouhá vodní pára bez škodlivin se například za šera či při stmívající se obloze může jevit jako hustý tmavý kouř,“ upozorňuje Jandová.

V některých případech ale inspekce díky videozáznamům znečišťovatele usvědčí. Před nedávnem to třeba v Moravskoslezském kraji byla společnost Slezský beton.

autor: pdu
Spustit audio

Související