Věřňovice. Místo, kde bývá jedno z nejhorších ovzduší v zemi. Lidé jsou na to zvyklí

22. leden 2019

Malá obec Věřňovice mezi Bohumínem a polskými hranicemi bývá často první, kde se během smogové situace rychle zhorší čistota vzduchu. Je tomu tak i teď, kdy je tam denní limit polétavého prachu překročený více než čtyřnásobně. Místní lidé jsou už na to zvyklí a tvrdí, že špinavý vzduch se k nim dostává odjinud.

Vystupuju uprostřed Věřňovic u budovy školy. Rozhlížím se, nikoho tady teď nevidím, takže asi nejdříve zajdu právě mezi děti. „Chodíme každý den na procházky, ale dnes musíme změnit program a jít asi do tělocvičny,“ říká učitelka Gabriela Bortlíková.

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji zůstávají špatné

Smog nad Bohumínem

V Moravskoslezském kraji jsou stále nepříznivé rozptylové podmínky. Imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový tak bude podle předpokladů meteorologů i dnes několikanásobně překročen.

Do Věřňovic dojíždí a často vidí, že mlha je v obci hustější než jinde. „Já si myslím, že Věřňovice jsou uloženy níže než ostatní obce a proto se tady to tak drží ten smog,“ dodává učitelka.

Na návsi potkávám staršího pána. Říká, že jde na autobus a k doktorovi. „Nadpoloviční většina topí u nás plynem, málo už se topí uhlím, jak se říká. A jestli to jde od východu, tak tam jsou Dětmarovice, elektrárna a to všechno. A od Ostravy z té strany,“ ukazuje.

Po krátké procházce Věřňovicemi musím dát za pravdu, že jsem skutečně nikde neviděl žádný tmavý kouř stoupající z komína. Stoupá tady pouze světlý dým. No ale kolmo vzhůru. Takže je tady úplné bezvětří.

Měřicí stanice ČHMÚ Věřňovice stojí kousek za obcí

„No protože je mlha, tak se těžce dýchá. To nejde do vrchu. Tak jak je taková zima, tak nechodím ven,“ říká zadýchaně paní Josefa, která musela ven kvůli nákupu. „Šedesát let se mi dýchá normálně tady. Jsem na to zvyklý, já to necítím,“ mávne rukou další starší člověk, který prochází kolem domu paní Josefy.

Ještě před odjezdem z Věřňovic jsem se byl podívat kousek za obcí k měřicí stanici. Je tady naprostý klid, nepohne se tady ani větvička, všechno je namrzlé a viditelnost asi 300 metrů. Ideální podmínky pro smog.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související