S velkým množstvím prachu se potýkají školky na Ostravsku. Deset nejhorších dostalo čističky vzduchu

21. listopad 2018

Déle než měsíc měřili odborníci míru znečištění vzduchu ve dvaceti školkách na Ostravsku. Zjistili, že u některých byl až téměř šestkrát překročený limit pro prach. Deset školek s nejhoršími výsledky získalo čističky vzduchu. Malé děti přitom patři mezi zvlášť ohroženou skupinu znečištěným ovzduším.

Malá Soňa chodí do školky ráda. V místnosti, kde právě obědvá, začne už brzy čistit vzduch nová čistička. „Když otevřeme okno, je opravdu cítit špatný vzduch,“ říká ředitelka mateřské školy ve Vratimově Lenka Siváková.

Ani pro školku ve Vratimově nebyly výsledky měření příznivé, její ředitelku to nepřekvapilo. „Protože Vratimov je taková kotlina, kde se znečištěné ovzduší dost zdržuje. A říkala jsem si, jestli to nebude ještě horší,“ dodává ředitelka.

Lukáš Smetana ze startupu Dustee drží v ruce černou krabičku, přístroj, který tady déle než měsíc meřil hodnoty prachu. Senzory zaznamenávaly změny co minutu.

„Tušili jsme, že tady ty hodnoty budou zvýšené. Překvapeni jsme byli v jiných školkách. Ve školkách, kde jsme předpovídali, že bude největší znečištění z celého Frýdku-Místku, bylo naopak nejnižší. Díky tomu, že měli kolem celé školky živý plot,“ dodává Smetana.

Na špatné ovzduší nově sama upozorní mobilní aplikace SmogAlarm

Smog, oxid uhličitý, znečištěné ovzduší (ilustrační foto)

Zájemci o informace o kvalitě ovzduší z celé České republiky mohou využívat novou verzi aplikace SmogAlarm. Pro chytré telefony a tablety ji vyvinula ostravská organizace Čisté nebe. Nově si třeba lidé mohou nechat posílat upozornění na překročené limity znečišťujících látek. Ostrava přispěla na aktualizaci programu částkou 250 tisíc korun.

Pro novou čističku přišla i ředitelka mateřské školy v Ostravě-Radvanicích Dana Lérová. Neví, jestli má být ráda nebo ne. „Mísí se ve mne dva pocity. Skončili jsme na posledním místě, máme nejhorší ovzduší. Ale ten druhý a fajn pocit je, že jsme dostali tu čističku vzduchu,“ říká Lérová.

Čističku školka umístí na své odloučené pracoviště. V hlavní budově už přístroje tato školka používá několik let. „Opravdu od toho roku 2008, kdy to sledujeme, jsou děti méně nemocné,“ dodává ředitelka.

Ve vybraných školkách má přitom měření pokračovat. Experti mají ambice zjistit původce znečištění a umožnit školkám mít opravdu aktuální informace o kvalitě vzduchu.

„Dát jim tu možnost se rozhodnout, jestli je vhodné jít ven nebo ne, jestli je smogová situace právě v daném místě, protože vlastně to zařízení ukazuje stav ovzduší tady a teď,“ říká Nicola Carič z neziskové organizace Čisté nebe, která se spolu se soukromými firmami na měření podílela.

autor: iha
Spustit audio

Související