Lidé v Ostravě protestovali kvůli smogu. Vedení města předali petici s požadavky

24. únor 2017

Zavést účinnější opatření proti smogu i lepší informování o stavu ovzduší. S takovými požadavky vyšly včera večer do ulic Ostravy asi tři stovky lidí. Zúčastnily se protestní akce Ticho smog nevyřeší, kterou spolupořádala organizace Čisté nebe. V rámci ní také předali vedení magistrátu petici s několika návrhy, jak zlepšit ostravské ovzduší, které patří k nejhorším v republice.

Po vzoru hesla Ticho smog nevyřeší vyrazili protestující na pochod městem s hrkačkami, píšťalkami a bubínky. S transparenty a rouškami na ústech si to zamířili rovnou k Nové radnici.

„Vadí mi znečištěné ovzduší a vadí mi to, že se to jakoby svým způsobem popírá a neřeší,“ vysvětluje jedna z účastnic protestu.

Dlouhodobě špatné ovzduší na Ostravsku vadí třeba i mamince dvou malých holčiček, paní Petře, která se taky zapojila do průvodu proti smogu.

„U těch dětí je to vidět hned. Přes zimu mívají smogové kašle. To jsou takové kašle, kdy nejsou v podstatě nemocné, ale kašlou,“ dodává maminka.

„Zákon říká, že imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový může být překročen na 24 hodin, ale jen 35krát v roce. A opravdu v Ostravě a na dalších osmi stanicích v blízkém okolí už těch 35 dnů máme za sebou. Z tohoto pohledu je letošní rok katastrofální. Běžně to bývá třeba v červnu,“ upozorňuje jeden z iniciátorů protestu Jan Kozina z organizace Čisté nebe.

Takovým místem jsou například Radvanice a Bartovice, kde žije i Vladimír Burda, který kvůli překračování imisních limitů podal žalobu na stát. Protestní akce a happeningy podle něj mohou pomoct situaci zlepšit.

„Pokud politici uvidí, že lidé mají zájem o to, aby se zlepšilo ovzduší, tak možná někoho napadne vyhlásit nějaký cíl, a to v tom smyslu, že budou dodrženy imisní limity,“ říká Vladimír Burda.

Mezi požadavky, které protestující přečetli před ostravským magistrátem, byla například i přísnější regulace průmyslových podniků v době smogu, intenzivnější jednání se zástupci Polska, ale třeba i smogové prázdniny pro školáky. Petici pak předali do rukou primátorovi Tomáši Macurovi (ANO).

Ostravské ovzduší ráno 30. ledna 2012

„Já to všechno beru, ale není pravdou, že město v tom nic nedělá. Byly tady požadavky na snížení emisí z lokálních topenišť – to jsou přece věci, které my aktivně řešíme. Zadeklarovali jsme, že do roku 2020 chceme úplně bezemisní veřejnou dopravu. Přispíváme na výměnu kotlů,“ připomněl primátor.

Samotnou iniciativu lidí ale Macura vítá a protestujícím dokonce nabídl další diskusi jinde než na náměstí.

Jak vzniká smog
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio