Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji zůstávají špatné

22. leden 2019 11:25

V Moravskoslezském kraji jsou stále nepříznivé rozptylové podmínky. Imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový tak bude podle předpokladů meteorologů i dnes několikanásobně překročen.

Na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku včetně Třinecka dál trvá stav regulace, kdy podniky musejí přijmout regulační opatření. Ve zbytku regionu je smogová situace, která se vyhlašuje před regulací.

Věřňovice. Místo, kde bývá jedno z nejhorších ovzduší v zemi. Lidé jsou na to zvyklí

Věřňovice mají v zimě jedno z nejhorších ovzduší v kraji

Malá obec Věřňovice mezi Bohumínem a polskými hranicemi bývá často první, kde se během smogové situace rychle zhorší čistota vzduchu. Je tomu tak i teď, kdy je tam denní limit polétavého prachu překročený více než čtyřnásobně. Místní lidé jsou už na to zvyklí a tvrdí, že špinavý vzduch se k nim dostává odjinud.

Imisní limit byl dnes ráno překročen na všech měřicích stanicích, na některých i více než čtyřnásobně. Například v Karviné byla tato hodnota 224 mikrogramů na metr krychlový. Také podle aktuálních hodinových koncentrací je v převážné části regionu situace stále hodnocena jako špatná, na některých místech jako velmi špatná. Jde o Karvinou a Věřňovice na Karvinsku.

„Rozptylové podmínky budou nadále většinou nepříznivé nebo mírně nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat výrazně i několikanásobně nad hodnotou stanoveného imisního limitu,“ uvedli meteorologové.

Za současné situace by lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti měli omezit pohyb venku. Vhodné je pro cestování použít městskou hromadnou dopravu.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá průmysl, doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska.

zdroj: ČTK
Spustit audio