Re-use centrum má i Kopřivnice. Věci si lidé mohou odnášet zdarma

20. září 2022 09:24

Kopřivnice je dalším městem, které má své re-use centrum. Lidé tam můžou nosit zachovalé věci, které by ale ještě někdo mohl použít. Ať už je to nádobí nebo třeba ptačí voliéra. Kopřivnická sběrna stojí v Pánské ulici a zatím je tam vše úplně zadarmo.

Na regálech re-use centra v Kopřivnici, přestože se teprve otevírá, už najdete třeba vánoční stromek, školní batoh a řadu dalších věcí. „Věděli jsme to už nějaký čas dopředu a tak jsme ty věci začali sbírat. Holky ze sběrného dvora usoudily, že by se to ještě někomu mohlo hodit, tak jsme to tady schovávali,“ říká Nikol Prokopová z městské společnosti Slumeko, která sběrný dvůr provozuje.

Lidé mohou do re-use centra nosit téměř vše. Až na pár výjimek. „Vyřadili jsme elektrozařízení, která nejsme schopni vyzkoušet, jestli jsou vůbec funkční. A pak jsme vyloučili jakékoliv čalouněné věci, a to z hygienických důvodů,“ vysvětluje Prokopová.

Kopřivnické re-use centrum je v plechovém hangáru a má stylový sprejový design. „Je tady místní skupina Artbox, kterou jsme požádali, jestli by nám to tady nechtěla trošku zkrášlit a vylepšit,“ dodává Prokopová.

„Zatím máme půlroční zkušební provoz, lidé si mohou věci bezplatně vybírat. Potom vše vyhodnotíme a zavedeme asi nějaký malý symbolický poplatek,“ říká jednatel společnosti Vladimír Pustka.

Vybudování re-use centra stálo zhruba 200 tisíc korun a Slumeko ho chce do budoucna rozšiřovat.

Spustit audio

Související