Ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Evžen Machytka rezignoval

25. říjen 2018 14:28

Ředitel spory zmítané Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) Evžen Machytka se rozhodl rezignovat na funkci. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) rozhodnutí vítá.

Machytka odchod z čela největší nemocnice v Moravskoslezském kraji zdůvodnil snahou o uklidnění situace v nemocnici a otupení hran v komunikaci s přednosty nemocnice, lékařskou fakultou, odbory, městem i krajem. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Nemocnicí otřásají dlouhodobé personální spory.

„Věřím, že můj odchod z čela nemocnice vyřeší tuto patovou situaci, jejíž pokračování by pouze dále poškozovalo fakultní nemocnici v očích veřejnosti,“ uvedl Machytka.

Machytku v čele nemocnice dočasně nahradí Petr Vávra, současný náměstek ředitele pro vědu a výzkum. Ministr zdravotnictví ho k 29. říjnu jmenuje ředitelem nemocnice do doby, než bude ve výběrovém řízení vybrán nový ředitel. Konkurz bude vypsán v nejbližší době.

Čtěte takéNovým ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava bude Evžen Machytka, dosud pověřený vedením

Machytka ve FNO v únoru nahradil tehdy odvolaného ředitele a někdejšího ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka, kterého odvolal ministr Vojtěch. Po Machytkově příchodu funkci nečekaně opustil přednosta chirurgické kliniky Igor Penka. Proslýchalo se, že k tomu byl přinucen. Ve funkcích pak skončili i přednosta Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček, přednostka Ústavu patologie Jana Dvořáčková a přednosta interní kliniky Arnošt Martínek. Napjaté vztahy navíc panovaly i mezi nemocnicí a lékařskou fakultou.

Kritika vedení nemocnice vyvrcholila po odvolání přednosty gynekologicko-porodnické kliniky Ondřeje Šimetky. Proti této personální změně se ohradili zaměstnanci, odbory, studenti i politici.

Čtěte takéTři přednostové ostravské nemocnice po auditu končí. Výsledky jsou podle ministra zarážející

„Stojím si za tím, že jsem při řízení nemocnice nijak nepochybil a naopak se mi podařilo v nemocnici odvést kus práce. Uznávám však, že při personální změně na pozici přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky měla z mé strany proběhnout lepší komunikace,“ prohlásil Machytka.

Ministr Vojtěch považuje Machytkovo rozhodnutí za rozumný krok, který situaci v nemocnici odblokuje. Podle ministra ředitel zahájil řadu pozitivních změn.

„Bohužel pan ředitel nezvládl komunikaci posledních personálních změn směrem k významným partnerům nemocnice, jakými jsou například fakulta, odborná společnost či odbory, a nemocnice se tak dostala do izolace,“ řekl Vojtěch.

zdroj: ČTK
Spustit audio