Rekonstrukce budovy historických jatek v Ostravě se komplikuje

15. říjen 2017
Dobré odpoledne

Město se nedohodlo s vítězem architektonické soutěže na vyprojektování jeho návrhu. Architekt Petr Hájek chtěl úpravy smlouvy. Podle radnice s nimi přišel pozdě. Druhý v pořadí se do projekční soutěže nezapojil. Město proto jedná s autorem bronzového návrhu - polským studiem Roberta Konieczneho.

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) tvrdí, že vítěz soutěže propásl možnost o smlouvě jednat. „Pan architekt vyhrál zakázku, jejíž součástí bylo kompletní znění návrhu smlouvy, a připomínky ke smlouvě nevznesl. I kdybychom chtěli, nemůžeme ten proces vrátit,“ vysvětluje primátor.

Petr Hájek je přesvědčen, že ta možnost byla. „Předpokládal jsem, že se s námi bude dále jednat, protože smlouvu s nabídkou jsme měli předložit nepodepsanou. Ale to se nestalo a díky tomu jsem včas připomínky nepodal, ale naši právníci navrhli opravné opatření, které možné podle zákona je a to město odmítlo,“ dodává Hájek.

Podle primátora by to bylo v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. „Musím zásadně odmítnout, že důvodem nepodepsání smlouvy byla neústupnost města,“ brání se primátor.

Hájek říká, že lituje, že o zakázku přišel, ale trvá na tom, že podmínky byly nepřijatelné. „Ta smlouva měla vady, kterými znemožňovala řádně tu dokumentaci vyhotovit. A problém je například v tom, jaký je poměr sankcí u objednatele a u zhotovitele. Pokud se ty sankce významně liší, tak si myslím, že to není správně,“ dodává architekt.

Toho, že vítězný návrh se zřejmě neuskuteční, lituje i ředitel galerie současného umění, která má v opravených jatkách sídlit. „Z mého pohledu je ten návrh nejlepší. Je otázkou, jestli město vyčerpalo všechny možnosti, jak ho uskutečnit,“ říká Marek Pokorný.

Náhradní řešení – koncepce katovického studia Roberta Konieczneho podle něho není ideální. „U toho třetího návrhu si nejsem úplně jistý, ale předpokládám, že pokud dojde k podpisu smlouvy, tak budeme velmi intenzivně spolupracovat na tom, aby to vyhovovalo opravdu těm potřebám, které instituce má,“ dodává Pokorný.

Do konce října by mělo být jasné, jestli se město dohodne s polským architektem. Pokud ne, zřejmě znovu vyzve autory nejlepších návrhů k nabídkám na zpracování projektu. Mohl by se opět přihlásit Petr Hájek.

Areál jatek
autor: Petra Sasínová
Spustit audio