Rozpočet filmu Nabarvené ptáče je zatím 175 milionů korun, prozradil Václav Marhoul

14. srpen 2019

Film Nabarvené ptáče režiséra, scénáristy a producenta Václava Marhoula se letos dostal do hlavní soutěže Benátského filmového festivalu. Český film se tam tak v září objeví po dlouhých 25 letech. Světová premiéra filmu bude 3. září, ale projekce, která je pro film nejdůležitější, proběhne už o den dříve. Je totiž určená novinářům a recenzentům, kteří film podrobí mikroskopickému rozboru, svěřil se Xaverovi režisér.

Nabarvené ptáče je černobílý film

„Film Nabarvené ptáče jsem natočil černobíle proto, že téma, které zpracovává, je natolik silné, že barva by příběhu ubrala na pravdivosti,“ vysvětlil Václav Marhoul.

Scénář k filmu napsal Marhoul podle předlohy světového bestselleru Jerzy Kosińského. Dělal na něm celkem tři roky a spokojený byl až s jeho sedmnáctou verzí. Psal ho, stejně jako scénáře ke svým předchozím filmům, v Českém Krumlově v jednom malém hotelu denně od 9 do 21 hodin. Knihu mu před lety doporučil kamarád Jiří David z umělecké skupiny Tvrdohlaví. Přečetl ji tehdy jedním dechem za pouhých pět hodin a od té doby mu ležela stále v hlavě. Nevěřil ale, že by malý český producent získal práva k světovému bestselleru, kterým kniha Nabarvené ptáče bezesporu je.

Astronomický rozpočet filmu

Václav Marhoul prozradil, že do této chvíle je rozpočet filmu Nabarvené ptáče 175 milionů korun:

„Mně je úplně jasné, že všichni, kdo nás teď poslouchají, obrátili oči v sloup. To je přece strašlivá částka. V dolarech je to sedm milionů, ale v USA by to byla částka jenom na nízkorozpočtový film. U nás to znamená astronomický rozpočet.“

Velký rozpočet má film mimo jiné proto, že herci, kteří ve filmu hrají, dostali honoráře, na které jsou běžně zvyklí. John Malkovich mi řekl: „ Václave, já bych ti v tom hrál třeba zadarmo, ale všichni by se to dozvěděli, volali by mi, že jsem hrál za nízký honorář, a to nejde,“ vysvětluje Marhoul.

Rozpočet navýšily i exteriéry. Marhoul hledal v Polsku vesnice, které v příběhu jsou, ale už je nenašel, protože jsou po osmdesáti letech opravené nebo neexistují. Musel proto do filmu postavit celou novou vesnici - dvanáct domů, chlévy a seníky - a potom ji nechal za dva dny spálit, aby bylo ve filmu vše věrohodné.

Úspěch v Benátkách

Film Nabarvené ptáče je po 25 letech českým filmem, který bude uveden na festivalu v Benátkách. Naposledy se to podařilo Jiřímu Menzelovi. Světová premiéra filmu se uskuteční 3. září, česká premiéra 11. září. Pro film je však důležitá předpremiéra, kdy se film promítá v Benátkách pro kritiky, novináře a recenzenty. 120 lidí z celého světa film doslova rozebere na kousky. Zajímají se o střihovou skladbu, hudbu, herecké výkony, tempo a rytmus celého filmu. Další den vyjde kritika veřejně, tedy v den, kdy se na festivalu promítá daný film veřejně. Film Nabarvené ptáče má svého prodejního agenta, kterým je francouzská agentura, jedna z nejlepších ve svém oboru.

Začíná tedy u Václava Marhoula převládat radost z filmu nad starostmi?

„Tuhle radost si může dovolit scénárista (já) a režisér (tedy já), ale protože, mám tři alter ega, tak pro producenta (také já) je to ještě rok a půl práce,“ směje se Marhoul.

Chcete-li se dozvědět, co se stalo při premiéře filmu Tobruk v New Yorku a v Moskvě a jestli touží Václav Marhoul po sošce Oscara, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio