Rozsáhlá rekonstrukce přehrady Šance po třech letech skončila

6. listopad 2018

Tři roky trvala oprava beskydské přehrady Šance. Pitnou vodou zásobuje lidi z Ostravy, Frýdecko-Místecka a části Karvinska. A taky tlumí povodně. Po opravě, která přišla na zhruba půl miliardy korun, si přehrada při záplavách poradí s mnohem většími průtoky než v minulosti.

„Vodní dílo prošlo celkovou rekonstrukcí. V podstatě nenajdete objekt, který by tou stavbou nebyl dotčen,“ říká ředitel státního podniku Povodí Odry Jiří Pagáč.

K nejnáročnějším částem stavby patřilo vybudování nového přelivu a také skluzu a vývaru pod hrází. Přehrada je teď díky tomu lépe připravena i na extrémní povodeň.

„Sucho, které nás teď trápí, může být záhy vystřídáno rychlou povodní, která může mít drtivé dopady. Vidíme to všude ve světě. Takže právě zabezpečení této nádrže až na úroveň desetitisícileté vody znamená opravdu výrazné navýšení bezpečnosti pro všechny, kteří pod hrází až směrem do Ostravy bydlí,“ řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

I když už rekonstrukce vodního díla skončila, hráz přehrady se pro zájemce oficiálně otevře až za zhruba dva měsíce, po skončení kolaudace, dokončuje se také ještě stavba informačního centra v domě hrázného.

Srovnání výšky hladiny vodní nádrže Šance během rekordního sucha v roce 2015 (nahoře) a povodní v roce 2010 (dole)

„Bude tam několik interaktivních obrazovek, které návštěvníky seznámí s vodním dílem, budou si moci pomačkat nějaká tlačítka u kvízů... Předpokládáme, že to bude pro všechny beskydské přehrady, mělo by to být takové seznámení s vodním hospodářstvím,“ upřesnil technický ředitel Povodí Odry Petr Březina.

Otevřít informační centrum chce Povodí Odry na jaře. V té době by už přehrada mohla být plná vody. Kvůli rekonstrukci byla její hladina snížena.

„V současné době je přehrada naplněna z 56 procent. Rádi bychom tu přehradu napustili, ale záleží to na klimatických podmínkách. Zatím neprší a uvidíme, jaké budou zásoby vody ve sněhu a jak do toho zasáhne jarní tání,“ dodal ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

autor: iha
Spustit audio

Související