Rekonstrukce přehrady Šance: Stavaři se přesouvají na korunu hráze

22. duben 2017

Rekonstrukce přehrady Šance na Frýdeckomístecku pokračuje. Stavaři už dokončili nový kapacitnější přeliv a finišují i s dalšími bezpečnostní prvky, jako je spadiště nebo železobetonový skluz pro odvedení extrémního množství povodňové vody. Po opravě by měla přehrada přitom zvládnout i desetitisíciletou vodu.

„Délka přelivu je dnes více než trojnásobná. Zůstala zachována původní výška. Ta druhá část, co je nad tím, je dělána z toho důvodu, aby extrémní povodně byly schopné bezpečně přejít přes profil hráze a nedošlo k přelití koruny hráze, což by mohlo mít fatální následky,“ popisuje Dalibor Kratochvíl z Povodí Odry, jak stavební práce na rekonstrukci přehrady pokročily.

I když právě teď mají těžké stroje přestávku. „Samozřejmě to, jak nám tady nasněžilo, práce venku pozdrželo. Současně ale probíhají práce ve štole uvnitř hráze a ty pokračují dál,“ říká ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

Ještě v tomto roce bude rekonstruována koruna hráze. „A bude zajištěno vytažení těsnícího jádra až směrem k vlnolamu, který taky přijde obnovit. Hráz bude předsypána, aby do budoucna byla zajištěna její možnost sedání,“ dodává ředitel.

I po dobu rekonstrukce přitom přehrada stále plní své hlavní funkce – protipovodňovou ochranu i dodávky vody pro stovky tisíc obyvatel Ostravska. I když je tady snížená hladina a množství vody je na 58 procentech.

Součástí přehrady je i tato drenážní štola. Na snímku Dalibor Kratochvíl z Povodí Odry

Další část stavby je ve svahu nad přehradou, který pomalu ujížděl. Odtěží se tu proto zhruba 200 tisíc kubíků zeminy. Asi 60 procent už je podle Dalibora Kratochvíla vykopáno.

„V rámci zvýšení stability tohoto svážného území jsme přistoupili k jeho částečnému odtěžení a přemístění materiálu jednak do paty toho sesuvu, čímž se zvyšuje jeho stabilita, a jednak odlehčení v té horní části. A ten vhodný materiál zároveň používáme pro přísyp vzdušné strany hráze a tím zvýšení stupně stability toho přísypu,“ dodává Kratochvíl.

Oprava přehrady bude hotová v příštím roce. To už bude mít nový domek i hrázný, odkud bude celou přehradu ovládat. Ten původní se musel kvůli rozšíření přelivu zbourat.

autor: iha
Spustit audio