Ryby lovím systémem „chyť a pusť“, říká herečka Jana Plodková

24. březen 2020

Herečka Jana Plodková u Xavera nejprve zavzpomínala na zesnulého Karla Gotta, který byl pro ni jedním z největších zpěváků. Poté už se povídalo hlavně o její profesi. Plodková je držitelkou Českého lva za hlavní roli Hany Vrbatové ve filmu Protektor, který Českých lvů získal celkem šest. Úspěch slavila také v internetových seriálech Single lady a Žrouti. Jejím koníčkem bylo dlouho rybaření, ulovila dokonce vzácného tuňáka žlutoploutvého.

Jana Plodková zavzpomínala s Xaverem na zesnulého Karla Gotta. Pro ni byl jedním z největších zpěváků, který tady byl a ještě dlouho bude, i když už ne fyzicky. „Jako malé holky jsme si s kamarádkou hrály s barovými stoličkami. Jednu z nich jsme pojmenovaly Karel Gott, poslouchaly jeho písničky a představovaly si, že ta stolička je Karel Gott, s kterým právě tančí,“ zavzpomínala Plodková.

Xaverovi také řekla: “Dnešní den je smutný, ale pro něho to musela být velká úleva. Rodině Karla Gotta posílám upřímnou soustrast. Na jeho koncertě jsem nikdy nebyla, sledovala jsem ho hlavně v televizi. Obdivovala jsem jeho energii a sílu stále bavit lidi. A k jeho úspěchu v zahraničí? Myslím si, že byl ve správný čas na správném místě a šel do toho se vším všudy.“

Internetová herečka

Herečka Jana Plodková ztvárnila role také ve dvou internetových seriálech. V populárním gastrositcomu Marka Najbrta Žrouti a v komediálním seriálu Single Lady. Jaký je podle ní rozdíl mezi televizním a internetovým seriálem? „Ten internetový je o hodně rychlejší, jednotlivé díly mají kolem 10 – 12 minut. A navíc internet nemá omezení - nedbá na diváka v tom smyslu, že nepočítá sprostá slova. Vše je tam svobodnější a volnější. Je to ale plnohodnotná produkce, která se dá srovnat s jiným seriálem, jenom jednotlivé díly jsou kratší,“ říká herečka.

Držitelka Českého lva

Za film Protektor, kde hrála roli Hany Vrbatové, získala Jana Plodková cenu Českého lva za hlavní herecký ženský výkon. „Nemyslím, že mi toto ocenění zaručilo práci na dalších několik let dopředu. A asi jako každá česká herečka sním také o Oscarovi, ale je to jen sen, ke kterému mohu jen vzhlížet. Neodvažovala jsem se o něm ani přemýšlet,“ uvažuje herečka o českých i světových oceněních.

Rybaření je relax

Rybaření považuje Jana Plodková za skvělý druh odpočinku. Sama chytala u dvou českých rybníků hlavně kapry, a to systémem „chyť a pusť“. Jejím největším úlovkem byl právě kapr dlouhý téměř 80 cm. Herečka zažila i rybolov na moři. Povedlo se jí chytit tuňáka žlutoploutvého, kterého snědli syrového. „Při rybaření je ticho, klid, vnímáte vodu, stromy a čekáte na rybu. Máte zkrátka čas si vyčistit hlavu,“ přiblížila herečka.

Chcete-li se dozvědět, jak se jí hrála role Evy Braunové v představení Doma u Hitlerů nebo jaký film právě dokončila, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio