S lepší výukou angličtiny ve školách pomůže nový program

23. červenec 2019 12:56

Moravskoslezský kraj chce v novém školním roce znovu podpořit projekt "Yes, I do", který má zkvalitnit výuku angličtiny na odborných středních školách. V uplynulém školním roce se do něj zapojilo pět škol, teď jich bude osm, řekla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Projekt umožňuje nejen angličtinářům, ale i učitelům odborných předmětů zdokonalit se v odborné angličtině i samotném cizím jazyce.

"Pedagogové se seznámí s metodou, která je založená na výuce odborného předmětu v cizím jazyce. Tento způsob výuky může být pro středoškoláky mnohem přitažlivější než klasické hodiny. Kvalitní výuka angličtiny má velký přínos pro jejich budoucí praxi, znalost cizí řeči absolventům zvyšuje uplatnitelnost na trhu práce," řekl náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny (ODS).

Čtěte takéDěti mají větší znalosti než před dvaceti pět lety. Rozdíly se projevují hlavně v testech z angličtiny

V minulém školním roce kraj na program vyčlenil 1,6 milionu korun, pro další rok částku navýšil o dalších 1,2 milionu korun.

"Začali jsme klást velký důraz na spojení cizího jazyka a odbornosti. Kompetenci komunikovat v cizím jazyce i na odborná témata rozvíjíme i u našich učitelů. Učitelé angličtiny již vědí, o čem je odbornost, které se mladí strojaři učí, učitelé technických předmětů se zdokonalují ve své angličtině a ztrácejí ostych před svými žáky," řekl Martin Tobiáš, ředitel průmyslové školy ve Frýdku-Místku, která se projektu účastnila. Podle něj se škola do programu zapojí i v následujícím školním roce.

Mluvčí připomněla, že kraj má i projekt zaměřený na zkvalitnění výuky angličtiny ve zdravotnických školách. Jazykové vzdělávání podporuje příspěvky na zahraniční jazykové pobyty a kurzy studentů a učitelů nebo financováním výuky cizích jazyků rodilými mluvčími.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související