S Martinem Stillerem o hadech v arizonské krajině

Jednou z tradičních atrakcí jsou pro cyklocestovatele zvířata. A že arizonské podmínky jsou vskutku jiné než ty naše. Už jen například co se týká hadů. V tomto americkém státě žije jen chřestýšů na patnáct druhů a blíž je měli možnost poznat i manželé Stillerovi.

„Čirou náhodou jsme zastavili u jedné malé farmy a zeptali se, jestli tam můžeme přenocovat. Nakonec se z majitele vyklubal původem Němec, který celé roky studuje hady, ještěrky a pavouky. A tak nám udělal neskutečnou přednášku, jak se chovat, když vidíme hady, ještěrky, co máme nebo nemáme dělat, jak tato zvířata vlastně nejsou nebezpečná tolik, jako se o nich vypráví. A že když člověk ví, jak se má správně zachovat, tak že v podstatě nejsou nebezpečná vůbec,“ popisuje Martin Stiller.

Vykládejte to ale našinci. Dokonce ani Martin s Renátou i přes veškerá ubezpečení odmítli ten nejbližší kontakt s faunou, kterou u Ostravy rozhodně nepotkáte. „Mohli jsme si prohlédnout tarantuli a dokonce jsme dostali možnost si ji pohladit a vzít do ruky. Oba jsme to nakonec odmítli, ale viděli jsme ji opravdu zblízka. Stejně tak nějaké ještěrky a hady,“ dodal Martin.

A když jsme u hadů, tak nakonec k jednomu takovému kontaktu skutečně došlo. I když asi už je vám jasné, že nechtěně a na jiné farmě.

„Renča šla na záchod a tam kousek od něj byl najednou had. Hrozně se lekla. Běželi jsme pro majitele. Ten se hrozně zastyděl a říká - já vám tady říkám, že ještě hadi nejsou a vy mi tady za pět minut ukážete jedovatého chřestýše. No, pak vzal lopatu a usekl mu hlavu,“ popsal zážitek cyklocestovatel.

Dvojice dostala od prvního farmáře s německými kořeny a milovníka hadů pro další cestování po Arizoně také instrukci, jak se zachovat, kdyby přece jen k nějakému uštknutí, nedej bože, došlo.

„Člověk pak má v podstatě X hodin nebo i dní dostat se k lékaři a tuhletu věc řešit. Nejdůležitější je zůstat úplně v klidu, nestresovat se a zavolat pomoc a dostat se co nejrychleji do nemocnice. Pak je problém bez dalších následků vyřešen,“ podělil se o rady Martin Stiller.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.