Sběrači medvědího česneku jsou schopni vydrancovat celá místa, kde roste

4. duben 2019

Sezona sběru medvědího česneku začala také v Moravskoslezském kraji. Sběrači ale dokážou vydrancovat i plochy, kde se česnek trhat nesmí. Varují před tím ochránci přírody. Jsou ale milovníci této byliny, kteří si ji začali pěstovat doma.

Petra Tomanová si medvědí česnek pěstuje zahradě v Hradci nad Moravicí u Opavy. Česnek tady už má krásné velké listy a pro paní Petru to je první jarní bylinka, kterou bude zpracovávat do různých jídel.

„Pěstuje se velmi snadno, protože se rozmnožuje pomocí cibulek úplně sám. A je to nenáročná bylinka. Suším ho jako koření, zpracovávám pesto, z čerstvého česneku dělám polévku,“ říká Petra Tomanová.

I když má medvědí česnek na zahradě, s rodinou ho občas sbírala i v okolí Hradce. Jak ale sama říká, vždy šetrně, aby rostliny nepoškodila. Na některých místech podle ní rostl hojně. Neukáznění lidé ho ale někde dokázali téměř úplně vyplenit.

Vzácné orchideje rostou i v Ostravě. Najdete je v parcích nebo na haldách

Vzácná orchidej - kruštík dlouholistý

Na některých místech v Ostravě se začínají objevovat vzácné druhy orchidejí. Biologové například už několik let pozorují chráněnou rostlinu zvanou okrotice dlouholistá na haldě Ema ve Slezské Ostravě. Další zaznamenali na haldě Lučina v části Hranečník, nebo v areálu městské nemocnice. Tam se jedná o kruštík polabský.

„Vůbec se mi to nelíbí, protože de facto vyplenili čistě bílý koberec, který tam přirozeně rostl. Už tam není nic. Není ta možnost, že by si kdokoli přišel a medvědí česnek si nasbíral a používal ho,“ odsuzuje chování nezodpovědných sběračů paní Petra.

Botanička Ostravského muzea Zdenka Rozbrojová říká, že medvědí česnek dobře roste poblíž lužních lesů. V Moravskoslezském kraji je spousta lokalit, kde se dá najít. A to třeba i přímo v Ostravě. Například na Landeku nebo u Haldy Ema. Sběr je ale na některých místech zakázán. Těm, kdo zákaz poruší, hrozí i pokuty.

Zásady správného sběru

Úroda medvědího česneku

„Čili by měl být ohleduplný a ctít chráněná území, která na území Ostravy máme, protože to je poklad a plíce. Takže se vyvarovat chráněných území a využít mikrolokality, které jsou třeba na těch menších potůčcích a podobně,“ říká Rozbrojová.

Podle botaničky by se i v oblastech, kde se medvědí česnek trhat může, měly dodržovat zásady správného sběru. To znamená – trhat jen nať a nevyrývat rostliny i s cibulkami.

autor: pdu
Spustit audio