Sbory dobrovolných hasičů na Frýdecko-Místecku se potýkají s hledáním nových členů

24. říjen 2023 12:56

Výjezdová jednotka dobrovolných hasičů v Sedlištích na Frýdecko-Místecku postupně stárne. Kdysi první vesnický sbor v někdejším Těšínském Slezsku funguje už 134 let. Budoucnost je ale nejistá. Noví lidé se hledají těžko. A z mladých hasičů se za posledních asi deset let podařilo vychovat jen jednoho člena výjezdové jednotky.

„Stárneme, průměrný věk v jednotce je teď přes 40 roků,“ říká velitel hasičů v Sedlištích Jakub Kulhánek.

Mezi zhruba 1600 obyvateli obce se našlo 12 lidí ochotných tuto práci dělat. Chce to spoustu zodpovědnosti i času. „Není to o tom, že když jdu v pátek do hospody a pískne mi výjezd, tak že z té hospody na výjezd poběžím. Je třeba být střízlivý a akceschopný,“ dodává.

A vychovat si nové členy z dětí, kteří chodí do hasičského kroužku se moc nedaří. „Jestli se nám za poslední dobu podařilo odchovat jednoho, který se nám jakžtakž vrátil a funguje, tak je to fakt výhra,“ krčí rameny Kulhánek.

Podobně to vidí i starosta Sboru dobrovolných hasičů v nedalekém Lískovci Lumír Balhar. „U dobrovolných hasičů je největší problém sehnat lidi, motivovat lidi a dát něco lidem na oplátku za to, že dělají něco zadarmo. Protože to nejsou jenom výjezdy, ale je to i starost o zbrojnici, údržba techniky, výzbroje a výstroje,“ připomíná.

A přestože i tady vedou koružek, je těžké děti udržet. Před dvěmi lety bylo v mladých hasičích okolo dvaceti dětí. Letos je to už polovina. „Když je to baví v tom dětském věku na základní škole, tak pak je velký problém je udržet přes pubertu, protože spousta z nich má hodně práce se střední školou, případně se stěhují na střední nebo na vysoké a pak už se spousta z nich nevrátí,“ říká Lumír Balhar.

Poslední výroční zpráva říká, že v roce 2022 bylo ve všech dobrovolných sborech v Česku 355.486 členů. Z toho jen necelá čtvrtina mladší 26 let.

Spustit audio