SDH Závišice. Oheň krotí už 121 let

18. září 2015

V roce 1894 založili obyvatelé tehdejších rakousko-uherských Závěšic svůj dobrovolný sbor hasičů. V letošním roce oslavili 121. výročí vzniku.

Ve sboru je nyní 156 členů z toho (pro zajímavost) 25 Kuběnů. Začal to staříček Kuběna, který měl pět synů, a všichni si založili své rodiny a dnes jsou v Závišicích mezi hasiči pojmem.

Z časů pradědů hasiči vlastní ruční pístovou stříkačku na koňském podvozku z roku 1896. Tento unikát slouží jako ukázka pokračování tradice, kterou závišičtí předci začali. Stříkačka je po celkové renovaci, kterou zaplatili hasiči ze své pokladny.

Další technickou chloubou je motorová stříkačka na přívěsu od firmy Vavrečka z roku 1935. Pak už je to jenom moderní technika, kterou ale závišickým hasičům některé sbory závidí. Mají totiž požární vozidlo CAS 25 Š 706 s nádrží na 3500 litrů vody, což je pro první zásah, než do obce dorazí profesionální hasiči z okolí, velmi účinná technika.

Sbor dobrovolných hasičů ze Závišic na Novojičínsku se každoročně podílí na spoustě kulturních akcí. Například je to končinový ples, pořádají hasičský výlet, obecní dožínky, oslavy svatého Floriána a také zájezdy.

Závišice patří mezi uznávané celky v hasičském sportu. Za posledních dvacet let vycvičili na sedmdesát mladých hasičů, sedmkrát vyhráli okresní a osmkrát postoupili do krajské soutěže v požárním sportu. v roce 2011 byli jejich dorostenci na třetím místě v krajské soutěži.

Sbírka trofejí

Každoročně pořádají tři hasičské místní soutěže. Na jaře se bojuje o pohár starosty, v létě o pohár obce a na podzim o titul Závišický železný hasič, o který mohou bojovat jak ženy tak muži.

Setkali se i se zloději. Neukradli jim techniku, ale po rozsáhlé rekonstrukci staré hasičské zbrojnice z roku 1923 zmizel z plechové skřínky na fasádě svatý Florián.

„Nechali jsme si posvětit sochu svatého Floriána, sochu našeho patrona a umístili ji do štítu zbrojnice, do skřínky. Za pět týdnů volal starosta, že tam soška není. V potoce jsme našli dlouhý žebřík. Tak jsme si pořídili novou sošku a tu jsme dali na půdu do okna. Zloději nemají strach z ničeho. Ale my si myslíme, že boží mlýny melou a na toho zloděje stejně jednou dojde," říká starosta sboru dobrovolných hasičů v Závišicích ing. Josef Kuběna.

Celý medailonek hasičů ze Závišic v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Dobrovolné hasiče ze Závišic můžete až do pátku 25. září 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI ZAVISICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.