Senioři budou mít v ledničkách obálky. Informace v nich pomůžou záchranářům

4. prosinec 2019 12:42

Jméno, věk, nemoci, užívané léky nebo třeba alergie. Všechny tyto informace mohou záchranáři vyčíst z takzvané IN.F.Obálky. Ty by mohli od poloviny prosince mít v lednicích senioři z Moravskoslezského kraje. V případě potřeby mají urychlit jejich záchranu.

Speciální obálky nechal vyrobit kraj a zájemci je získají na radnicích nebo v neziskových organizacích. Do obálek patří vyplněné formuláře, které v případě potřeby pomůžou lékařům a hasičům rychleji se zorientovat ve zdravotním stavu seniora.

„Považuji to za velice dobrý počin, který velice pomůže zdravotnické službě. A doufám, že se to rozšíří do celé republiky,“ pochvaluje si osmdesátiletý pan Rostislav Sochorec z Ostravy-Poruby. Je vůbec prvním majitelem obálky.

Magnet na ledničku

Kromě obálky s dotazníkem k vyplnění dostanou senioři také speciální samolepku nebo magnet, podle kterého záchranáři poznají, že je obálka v lednici připravena. Samolepka bude umístěna na lednici nebo na dveře z vnitřní strany bytu.

Projekt oceňují hasiči i policisté. „Často se stává, že policie je na místě jako první. Takže pro nás může být velmi důležité nejen informace o zdravotním stavu ale i o dalších osobách blízkých vědět co nejrychleji a podle toho potom postupovat,“ říká velitel pořádkové policie Petr Gebauer.

Projekt IN.F.Obálka, tedy „INformace jako Forma Ochrany“ bude stát 1,35 milionu korun, 70 % nákladů pokryje státní dotace Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, zbytek zaplatí kraj ze svého rozpočtu.

Zdroj: Moravskoslezský kraj

Kraj nechal vyrobit přes 60 tisíc obálek. Lidé je dostanou společně s formuláři, propiskou a nálepkou nebo magnetem na lednici.

„Jedná se o plastovou obálku, která by měla být umístěna v lednici každého seniora Moravskoslezského kraje. Jde o to, aby na ni uvedl ty nejdůležitější údaje o své osobě, o svých alergiích či prášcích, které bere, a také kontakt na svou nejbližší osobu,“ popisuje IN.F.Obálku náměstek hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Obálky se do lednic vkládají proto, že je má skoro každý a navíc nejlépe odolají požárům.

Náměstek hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL) pomohl seniorovi s vyplněním formuláře
autor: pik
Spustit audio

Související