Proškolení dobrovolní zdravotní záchranáři mají za sebou už víc než sto zásahů

7. říjen 2019 09:00

Půl roku už v kraji fungují dobrovolní záchranáři, takzvaní first responders. Jsou připraveni poskytnout první pomoc ještě před příjezdem sanitky a je jich v našem kraji 480. Pokud jsou blízko místa neštěstí, zavolá je mobilní aplikace.

Celkem už školení dobrovolníci v kraji dorazili na pomoc ve stovce případů, šedesátkrát byli na místě dříve než sanitka. Pomohli například sedmiměsíčnímu dítěti se zástavou oběhu.

„Máme pacienty, kteří se akutně dusili, nebo pacienty, kteří měli neprůchodné dýchací cesty po těžké nehodě. Responder dýchací cesty zprůchodnil a tím pádem preventoval srdeční zástavu. Nemůžeme říct, kolikrát zachránil život, ale víme, že každá sekunda se počítá, aby pacient přežil,“ říká Petr Jaššo ze zdravotnické záchranné služby.

Orientační místa pobytu first responderů v Moravskoslezském kraji

„První půlrok předčil naše očekávání. Počet lidí, kteří nechtěli nebo nemohli kurzem projít, je nakonec naprosto minimální. I jejich využití, zapojení, ochota a počet těch, kteří se stále nově do toho hlásí, je daleko větší, než jsme predikovali,“ říká ředitel moravskoslezských záchranářů Roman Gřegoř.

Superman neuspěl

Krajští zdravotničtí záchranáři také zveřejnili nové pojmenování pro first responders. Českým ekvivalentem bude první zachránci, říká mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Záchranáři vybírali nový název mezi 130 návrhy od veřejnosti, takové, jako třeba superman záchranář, ale neuspěly.

„Protože si nemyslíme, že činnost responderů je něčím vyloženě hrdinským. Považujeme ji za občanskou pomoc a to byl jeden z důvodů, proč jsme vybírali mezi pojmy, které byly emočně neutrální. Zvítězilo tak to sousloví první zachránce,“ dodává Humpl.

autor: iha
Spustit audio

Související