Seniorky z Třince rozdávaly dětem dárky v nemocnici. Tradice trvá už sedm let

8. prosinec 2017

Hezkou tradici mají v třineckém klubu seniorů. Každý podzim si jeho členky sednou a vlastnoručně ušijí desítky hraček. S těmi pak dělají radost nemocným dětem. A protože už mají několikaletou praxi, netrvala jim výroba opic či hrochů dlouho, mohly je nabalit do koše a vypravit se s nimi na dětské oddělení třinecké nemocnice.

Členky klubu seniorů a zástupce radnice jsou zrovna v pokoji, kde se léčí už větší slečny, i ty si vyberou z koše plného hraček. Hračky jsou vyrobené z barevných ponožek, vyplněné dutým vláknem. Výroba více než 50 zvířat zručným seniorkám zabrala pár dnů.

„Tři pondělky, pak se ještě různě něco došívalo. Každá něco udělala,“ říká Karla Balcarová, jedna ze seniorek, která přišla děti obdarovat.

Hračky důchodkyně vyráběly v klubu šikovných rukou, scházejí se každé pondělí. „Já tam chodím tři roky. Zemřel mi manžel a měla jsem takovou prázdnotu. Ráda dělám ruční práce a teď jsem tam naprosto spokojená,“ dodává Balcarová.

Seniorky s košem hraček míří do dalšího pokoje. Je tu malá Evička se svou maminkou. Evička přednáší básničku a říká, že ze zvířátek má nejraději žirafu.

„Jsme tady šest dní, už je to o hodně lepší. Je to moc pěkné, že i ti senioři se snaží pro ty děti něco dělat. Je to od nich moc pěkné a děkujeme jim,“ dodává maminka malé Evy.

Ve vedlejším pokoji leží Riki. Má zlomenou ruku, v té druhé ale už drží modro bílého hrošíka. „Je to pěkné, děti to potěší, babičkám to asi taky udělá radost,“ myslí si otec Rikiho.

S dárky za dětmi do nemocnice chodí členky klubu seniorů už osmým rokem. „Snažíme se těm dětem, které zde před svátky bohužel jsou, udělat aspoň trošku radost a pobyt zpříjemnit,“ říká pracovnice klubu seniorů Ivona Gašparíková.

autor: iha
Spustit audio