Silničáři postaví nové protihlukové bariéry na Prodloužené Rudné na okraji Ostravy

18. říjen 2021

Vřesinu u Ostravy by v budoucnu měly před hlukem z frekventovaného tahu mezi Ostravou a Opavou lépe chránit nové bariéry. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce kolem problematického úseku rozmístit speciální panely. Nejvíce hlučná je především takzvaná vřesinská estakáda na Prodloužené Rudné.

„Akustická zátěž je tvořená v podstatě dvěma faktory – jeden tvoří motory aut, druhý rázová vlna, kterou vytváří kola na dilatačních spárách mostu,“ popisuje jeden z obyvatel Vřesiny. Hluk ho trápí od otevření Prodloužené Rudné na konci roku 2019.

Dlouhodobě si stěžují i další lidé, kteří žijí v blízkosti frekventované cesty. Někteří dokonce zvažovali, že se z obce odstěhují. „Kromě hluku trpí některé domácnosti i světelným smogem,“ říká starosta Jiří Kopeň (SNK).

ŘSD vytvořilo několik opatření, které by hluk mělo snížit. „Projektová dokumentace obsahuje mimo jiné návrh opatření ve formě panelů vyztužených svislými vlákny. Obsahem dokumentace je rovněž odhlučnění mostních závěrů prostřednictvím kapes, díky kterým dojde k omezení šíření hluku,“ vysvětluje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

ŘSD teď zvažuje, jaké technické řešení zvolí. Následovat bude vypsání veřejné zakázky a pak samotná stavba protihlukových opatření.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související