Silničáři v Moravskoslezském kraji reklamují tři rizikové gabionové stěny

4. červenec 2018 15:52

Na třech stavbách nových silnic v Moravskoslezském kraji stojí podle silničářů nebezpečné gabionové zdi. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude po stavebních firmách žádat opravu stěn sestavených z drátěných košů naplněných kameny.

Kontroly zahájili silničáři po loňském zřícení podobné zdi na trase z Ostravy do Opavy. „Hlavní příčinou je problematika návrhu té konstrukce, kde je nízká štíhlost vůči výšce gabionu. Další příčinou bylo počasí,“ popisuje důvody pádu zdi ředitel úseku kvality ŘSD Jiří Hlavatý.

Opravy spadlé zdi u silnice I/11 mezi Ostravou a Opavou začnou nejdříve v srpnu

Chybějící koše s kameny odhalily odvodňovací trubky

Jen hromada vysypaného kamení zůstala vloni v září po části opěrné zdi na silnici mezi Ostravou a Opavou. Ani po tři čtvrtě roce se ale na místě nezačalo se stavbou nové stěny. Stavební firma a silničáři se totiž ještě nedomluvili na definitivním řešení. Práce začnou nejdříve v srpnu.

Stavební firma začne s opravou v srpnu, tedy téměř rok poté, co se zeď na silnici I/11 mezi Ostravou a Opavou sesunula. Zářijová havárie ale neměla zásadní vliv na provoz na silnici u Hrabyně. Auta stále jezdí ve čtyřech pruzích, v místě je jen snížena rychlost.

Podobné závady ale našli silničáři hned na třech stavbách silnic v Moravskoslezském kraji. „Předpokládáme, že ty zhotovitele vyzveme dopisem k reklamaci a budeme nárokovat technickou opravu,“ říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

autoři: Michal Polášek , tif
Spustit audio

Související