Kvůli novým tramvajím musí ostravský magistrát přestavět prakticky novou zastávku

26. červen 2018 12:46
Zprávy , Zprávy

Dopravní podnik Ostrava (DPO) pořizuje nové tramvaje. Jenže při prvních jízdách se přišlo na to, že na dvou zastávkách si zářivě tyrkysová souprava odírá kryty podvozků. Obrubníky proto musí dělníci přestavět.

Tramvajová zastávka Stodolní v centru Ostravy je hotová teprve dva roky. Problémy má přitom už podruhé. Nejdřív si na komplikovaný průjezd stěžovali hasiči. Teď to jsou zkušební řidiči nových tramvají.

„Identifikovali jsme, si myslím, včas, že když se ta trať renovovala, tak na té zastávce byl použitý obrubník, který nevyhovuje normám. Město jako investor to u dodavatele reklamovalo a mělo by dojít k výměně obrubníků,“ říká ředitel DPO Daniel Morys.

Podle ostravského magistrátu ale nejde o špatně provedenou práci dělníků nebo projektantů. Zastávku postavila firma v době, kdy ještě nebyly známé rozměry nových tramvají.

„Při převzetí dokončené stavby si dal DPO podmínku, že v případě problémů s průjezdem nových tramvají na zastávce bude na náklady města provedena úprava,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Ta by podle magistrátu měla stát nanejvýš stovky tisíc korun. Přesný termín ještě určený není, práce ale mají být hotové do zahájení zkušebního provozu nových tramvají s cestujícími v srpnu.

Tramvajová zastávka Stodolní

„Úprava bude probíhat za provozu tramvají, předpokládá se, že bude vyloučena automobilová doprava po dobu nezbytně nutnou. Provizorně budou přemístěny oba směry zastávky Stodolní,“ dodává mluvčí magistrátu.

„Připouštím, že pokud projedeme kompletně celou trať, můžeme narazit na místa, kde úprava třeba těch nástupních ostrůvků bude nutná. Někde taky zjistíme, že koleje jsou zvlněné a můžou způsobit problém při provozu,“ upozorňuje ředitel DPO Daniel Morys s tím, že obrubníky na druhé problematické zastávce už dělníci opravili.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související