Havířovští senioři a děti budou mít od 1. července cestování MHD zdarma

26. červen 2018 05:00
Zprávy , Zprávy

Havířovská radnice upraví tarify městské hromadné dopravy. Už od 1. července budou mít tamní senioři nad 65 let a děti do 18 let jízdu městskými autobusy zdarma. Změnu schválili havířovští zastupitelé.

Politici řešili také možnost bezplatné dopravy pro všechny obyvatele. Ta ale podle náměstka havířovské primátorky Josefa Bělici (ANO) zatím nepřipadá v úvahu.

„Pokud se nám bude dále dařit v hospodaření, nevylučujeme, že do budoucna jízdné rozšíříme na další skupiny obyvatel. Nicméně momentálně musíme k těm věcem přistupovat s rozvahou a nenechat se strhnout protinávrhy, které nemáme ekonomicky podloženy,“ říká Bělica.

Hejtmanství chce tarify propojit

Hejtmanství chce propojit tarify příměstské a městské dopravy v regionu. Oslovilo radnice, aby seniorům, dětem i studentům do 26 let nabídly 75procentní slevu na jízdném, kterou pro železnici a meziměstskou dopravu schválila vláda.

Například Ostrava podobnou změnu zatím odmítá. Podobný přístup ale může podle náměstka hejtmana Jakuba Unucky (ODS) vést k hromadným přestupům cestujících do levnějších spojů.

„Problém je v tom technickém provedení. Pokud by města neupravila svoje tarify, lidé by na hranici města přestoupili na krajský autobus, jeli za dvě koruny místo, aby jeli městskou hromadnou za deset, říká Unucka.

autoři: stj , tif
Spustit audio

Související