Ski areály budou zdražovat a s nabíráním brigádníků zatím vyčkávají

31. říjen 2021

Beskydské lyžařské areály už se připravují na zimní sezonu. A budou zdražovat. Za skipasy si lidé připlatí, a to zhruba o 5 až 20 procent. Hlavním důvodem není loňská restrikcemi ovlivněná sezóna, ale současné ceny energií.

„Ty vstupy vidíme už dnes a je to hlavně o elektrické energii – jak zasněžování, tak samotný provoz. Bohužel ta cena musí kopírovat růst energie,“ říká Jiří Rucki za Ski areál Mosty v Mostech u Jablunkova.

Čtěte také

Areály jsou letos opatrnější s najímáním brigádníků na zimní sezonu. Nechtějí jim slibovat práci, pokud by provoz ovlivnila epidemie koronaviru a případná vládní nařízení podobně jako loni. Někde proto počítají i s tím, že alespoň na začátku sezony budou muset vystačit jen s kmenovými zaměstnanci.

„Nabírat teď lidi, když nevíte, co bude, pořád je to ve hvězdách. Ano, říká se, že lanovky pojedou, ale to se říkalo i loni,“ říká za Ski areál Severka v Dolní Lomné Marcel Bogocz.

Obdobné starosti má i Kemal Rušitovič ze Ski parku Gruň ve Starých Hamrech. Tady by na zimu potřebovali pomoc hlavně do restaurace. „Nemáme těm lidem co slíbit,“ krčí rameny Rutuševič.

autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio

Související