Školní statek v Opavě má nové skleníky, stamilionová rekonstrukce pokračuje

28. květen 2020 08:00

Více než 100 milionů korun už stála rekonstrukce a přeměna Školního statku v Opavě. Sousedí se zemědělskou školou a patří jen k několika podobným zařízením v celé republice. Dokončené jsou teď aktuálně nové skleníky.

„Nejvíce se prodává zelenina. Kdybyste měl rajčata a papriky, tak vám utrhnou ruce. Samozřejmě kedlubna, saláty – cokoliv, co se dá nasadit do zahrady, protože všechno je a bude drahé,“ říká pracovnice malého obchůdku, který také patří školnímu statku.

Prodávat se tady bude právě to, co se podaří ve sklenících vypěstovat. Nahradily zchátralé a několik let kvůli bezpečnosti zavřené původní skleníky.

„Všechno, co je moderní, je hezké. A praktické, protože při realizaci si můžete vymyslet vychytávky, které znáte z běžného zahradnického života. U té stavby jsme to praktikovali, takže je podle našich představ,“ potvrdil jeden z pracovníků statku Jan Weiss.

Přibydou stáje či sklad pro zemědělské stroje

Školní statek na kraji města poblíž nemocnice by měl v budoucnu sloužit i dalším zemědělským školám v regionu. V rámci praxe na jednom místě.

„Počítáme s tím, že v budoucnu to takto bude fungovat. Je tady možnost ubytování. Finální vizí je, že tady vzniknou stáje pro skot. Takže tady bude zahradnictví, stáje, drobnochov – budou tady mít možnost seznámit se se vším, s čím se nemohou seznámit ve škole,“ popisuje další plány náměstek hejtmana Stanislaw Folwarczny (ODS).

Rozsáhlá rekonstrukce školního statku začala před třemi lety. A bude pokračovat. Před dokončením jsou například odborné učebny v nevyužité části budovy a ještě letos začne stavba skladu pro zemědělské stroje.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související