Skupina nadšenců zachraňuje kostel svatých Janů v Opavě

28. únor 2022 12:09

Vypadalo to na začátku téměř jako nemožné. Když se před časem skupina nadšenců v Opavě rozhodla převzít od církve zchátralý kostel v centru města, bylo jasné, že opravy potrvají řadu let. Od zvelebení okolí až po stavební práce. Ale postupně se práce daří. A první brigáda v tomto roce ukázala, že nouze o dobrovolníky nebude ani letos.

Kostel svatých Janů byl roky prázdný, s popraskanými stěnami a poničenou střechou. Začal se ale měnit. A odhalovat poklady. Dokonce i zapomenutou johanitskou ulici, ukazuje na odhrnutou hlínu za spolek nových vlastníků památky Dalibor Halátek.

Zapomenutá ulička za kostelem

Zakrytá je po zimě část střechy, aby dovnitř nezatékalo. Okna jsou utěsněná. Rozvody elektřiny a vody jsou ale ve špatném stavu. A to je stále teprve začátek.

„Pokud budou dotace, tak ty jsou právě na střechu nad zákristií, je to skoro milion korun. Další dotace byla na báň, která je plechová a začíná korodovat. Rádi bychom ji natřeli, aby v plechu nebyly díry,“ dodává Halátek.

Kostel svatých Janů v Opavě

„Teď tady čistím nápis, aby lidé, co ke kostelu přijdou, neviděli jako první ten nápis. To by nebylo dobré,“ drhne ze stěny čmáranici od sprejerů další z brigádníků. Je tady práce, jak se všichni shodli, opravdu jako na kostele. Teď ozdobeném ukrajinskou vlajkou nahoře na věži.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související