Úsporná opatření ministerstva kultury komplikují záchranu památek

30. leden 2022

Bývala to každoroční jistota. Ti, kteří se snažili zachránit třeba zchátralé kostely nebo zámky, dostávali od státu příspěvky. Sice menší, desítky až stovky tisíc korun, ale díky tomu si mohli plánovat stavební práce i na roky dopředu. Teď se ale dozvěděli, že nic nedostanou. Ministerstvo kultury oznámilo, že letos dotace ruší.

Jezdkovice, malá vesnice u Opavy. Díky dotacím na obnovu památek už přes 20 let kousek po kousku dávají dohromady léta zchátralý zámek. S příspěvkem státu starostka Věra Burdová (SNK) počítala.

„Nad šesti okny jsme chtěli opravit klenby. Klenby se rozpadají, vypadávají cihly. Ale teď nevím, jak se k tomu postavíme,“ říká starostka.

Čtěte také

Obec sehnala další peníze na výměnu oken, na to přispěje i ze svého rozpočtu. Teď ale musí řešit, jak to udělat bez kleneb.

Mluvčí ministerstva kultury Jana Malíková potvrdila, že dotace pro obnovu památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností letos opravdu nebudou. „Důvodem je nutnost úspor ve státním rozpočtu v roce 2022,“ uvedla.

Podle starostky Jezdkovic je to nečekaný krok. Že zrovna tady bude stát šetřit, když to nejsou velké peníze a jde o menší památky. „Vlastně na kulturní památky ty finanční prostředky, dotační tituly tady nejsou. Takže to maličko, co jsme každý rok čerpali, jsem si myslela, že bude zachováno,“ reagovala jezdkovická starostka.

Čtěte také

Problémy teď mají i občanská sdružení, která se o památky starají. Jedno takové zastupuje Ivo Dokoupil. S dobrovolníky opravuje kostel v Pelhřimovech na Bruntálsku anebo starou rychtu v Karlovicích. Sdružení přijde o více než 100 tisíc korun.

„Je to velmi nepříjemná situace teď najednou hledat takovou částku. Kdyby ministerstvo komunikovalo normálním způsobem, tak jsme mohli ten rozpočet redukovat, kdyby nám to řekli dopředu. Ale to se bohužel nestalo,“ říká Dokoupil.

Podobně jako v dalších případech teď obce i skupiny nadšenců hledají způsob, jak chybějící dotace nahradit. Anebo jaké práce odložit na příští rok.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související