Sluníčkový den. Vybíráme z alba Odyssea 2020 písničkáře Jaroslava Pszczolky

12. duben 2023

Odyssea 2020. Tak zní název nového alba frýdecko-místeckého písničkáře Jaroslava Pszczolky, které přináší 16 písniček na ploše štědrých šedesáti minut.

Pszczolka píše hudbu a texty, které reflektují široký okruh podnětů: slyšíme příběhy ze života, stesk nad plynutím času na pozadí historických událostí, břitké i satirické postřehy a komentáře. Jeho texty jsou plné odkazů na svět umění, vždy zasazené do osobního kontextu. Zkušenost pedagoga uměleckých předmětů na ostravské konzervatoři je víc než zřejmá.

Svou Odysseu 2020 by mohl tento frýdecko-místecký bard natočit klidně sám s kytarou a byl by to autentický, neučesaný projev, který by měl své kouzlo. Pszczolka se rozhodl svou nahrávku pustit do světa vymalovanou všemi barvami. Ke spolupráci přizval celou řadu muzikantů. Nejdůležitějším z nich je Václav Kramář, který je spoluautorem hudby čtyř písní a slyšíme ho hrát na klávesy a další nástroje.

Dnes si z alba Jaroslava Pszczolky pustíme písničku Sluníčkový den. Je to písnička pro hezké počasí a žádné chmury, stojí psáno v bukletu. Uvidíte, že nejen to. Frýdecko-místecký písničkář totiž má velký smysl pro humor a satirickou nadsázku.

Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související