Šmírování, které dává smysl. Vědci testují nové technologie pro bydlení seniorů a postižených

28. říjen 2021

Vysoká škola báňská v Ostravě otevřela laboratorní home care byty. Určené jsou pro lidi s postižením anebo seniory. Proto je součástí vybavení třeba elektronický dávkovač léků anebo brýle ovládané pohledem. Akademici teď všechno testují a tak v jednom z bytů teď žije dobrovolně jeden ze studentů.

Na první pohled se laboratorní byt od těch běžných nijak neliší. Na gauči sedí jeho momentální obyvatel David Očka. „Je to zvláštní pocit, když víte, že jste neustále monitorováni – každý váš krok, každé otevření dveří, lednice. Každý, kdo má přístup k datům, ví, kdy jste kterou akci provedli,“ říká.

Byt působí příjemně. Je světlý, možná trochu v provensálském stylu a taky útulný, na gauči nechybí ani polštáře, na kuchyňské lince zase bylinky. Senzory ani jiná zařízení nejsou na první pohled vidět.

„V bytě je instalováno a umístěno opravdu hodně technologií z oblasti telemedicíny, asistovaného bydlení a zařízení pro lidi s různým hendikepem,“ prozrazuje Martin Černý z katedry kybernetiky a biomedicínského inženýrství.

Home Care

Sekce dvou plnohodnotných bytových jednotek (integrace senzorických systémů a akčních členů, možnost změn instalací senzorických technologií s přístupem skrze zdvojené zdi a přístupné stropní konstrukce, sledování, řízení a analýzy energetických toků do úrovně každé jednotlivé zásuvky pro elektrické spotřebiče, vzdálené sledování a analýzy spotřeby tepla a vody). Jeden byt koncipován jako sledovací s reálným životem osob. Druhý byt koncipován jako zrcadlo reálného sledovacího bytu pro přístup pracovníků/studentů pracujících na realizovaných projektech.

Zdroj: VŠB-TUO

Už za dva týdny skončí pobyt studenta v laboratorním bytě. Po vyhodnocení výsledků do něj akademici nastěhují seniora – dobrovolníka. Ten tady ale také nebude natrvalo.

„Předpokládáme, že tady bude bydlet měsíc, maximálně šest týdnů, tak abychom naměřili co nejvíce dat pro vyhodnocení. Abychom věděli, zda ty technologie, které používá, ty skryté technologie, jestli jsou užitečné pro jeho život,“ dodává Černý.

Už v tuto chvíli o některé technologie mají zájem poskytovatelé sociálních služeb v kraji. Univerzita dokonce v září otevřela i nový bakalářský obor zaměřený na biomedicínské technologie.

Spustit audio