Šňůrky k rouškám vyrábí firma ve Vrbně na maximum, tkaničky do bot šly stranou

31. březen 2020 07:15

Zatímco řada firem kvůli pandemii nového typu koronaviru výrazně omezila nebo úplně zastavila výrobu, společnost Odetka z Vrbna pod Pradědem na Bruntálsku naopak vyrábí na maximum a sotva stíhá pokrýt poptávky.

Podstatnou část její produkce tvoří šňůry a prýmky potřebné k šití roušek, které jsou nyní na textilním trhu nejžádanějším zbožím. ČTK to řekl ředitel Odetky Petr Suk.

„Aby všichni ostatní mohli šít roušky, jedeme na plnou kapacitu a máme co dělat. Všechny firmy, které tyto věci dělají, jsou plně obsazené. Šití roušek je teď největší byznys, takže se snažíme uspokojit poptávky. Posledních 14 dní jedeme na maximum,“ řekl Suk.

Čtěte také

Firma získala i nové zákazníky. „Jak všichni zoufale potřebují šňůry, tak nás našlo více lidí. Snažíme se jim vyjít vstříc, hlavně co se týká termínů. Všichni to chtějí hned, tak děláme, co je v našich silách,“ řekl ředitel. Uvedl, že se podnik snaží podílet i na vývoji a spolupracuje s Technickou univerzitou v Liberci, která šije roušky z textilního materiálu s nanovlákennou vrstvou.

Se zaměstnanci, jichž má přibližně 30, zatím firma problém nemá, nikdo není v karanténě ani nemocný. Situace kolem pandemie se ale podle ředitele možná časem negativně projeví i v Odetce. „Samozřejmě máme i zákazníky z automobilového průmyslu, takže pravděpodobně se nás to dotkne později,“ řekl Suk.

Odetka vyrábí tkaničky, různé technické šňůry, například padákové, rybářské či žaluziové, chirurgické nitě, knoty a také sítě. V loňském roce dosáhla tržeb 26,66 milionu korun a zisku 160.000 korun, což bylo zhruba stejně jako v roce 2018.

Čtěte také

„Jsme poměrně stabilizovaní. Všichni naši zákazníci odebírají zboží v přibližně stejném objemu. Co se týká rozvoje firmy, tak jsme zakoupili čtyři nebo pět nových strojů, takže se snažíme strojový park inovovat. Žádnou průlomovou technologii ale nemáme,“ řekl ředitel.

Nosným sortimentem jsou stále tkaničky do bot, kde firma každoročně přichází s nějakými novinkami. V loňském roce to byly například speciální tkaničky určené do běžecké obuvi, které Odetka vyrábí i ve variantě s povrchovou úpravou proti nasákavosti. Podnik začíná dělat také popruhy a významná je i výroba opletených kabelů.

„Je to v podstatě elektrický kabel dvou- nebo třížílový opletený polyesterovým nehořlavým materiálem, tak aby šňůra byla třeba zelená nebo červená. V běžném podání je kabel bílý, černý nebo šedý, teď designéři chtěli, aby byl třeba v barvě lampy. To tvoří poměrně významnou část naší výroby,“ řekl Suk.

Odetka je také jediným českým výrobcem knotů. „Upustili jsme od masivní výroby pro Němce. Tam jsme nebyli schopni dosáhnout takové ceny, jak si představovali. Takže jsme zůstali u našich tradičních zákazníků a dodáváme českým výrobcům. Děláme pořád základních 40 druhů,“ řekl Suk.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související