Soud bude řešit platnost voleb v Českém Těšíně

15. listopad 2010

Velký sál českotěšínské radnice se dnes promění na jednací síň justice. Trojice soudců tam bude rozhodovat o platnosti voleb. Stížnost podaly tři politické subjekty, které upozorňují, že jejich konkurent - sdružení SOS pro Český Těšín - kupoval hlasy voličů.

Soudy v podobných případech rozhodly, že se musí volby opakovat, ale ne kvůli kupčení s hlasy. Důvodem byla nezákonná agitace v den voleb. Starosta Českého Těšína Vít Slováček proto chce aby politici změnili volební zákon a uplácení voličů už nebylo možné.

„Rozhodnutí krajských soudů už ve dvou případech jsou taková, že takže vlastně při opakování voleb není šance tomuto zabránit. Může se to opakovat, opět může být napadnutý výsledek voleb. A můžeme se pořád dostávat do jakéhosi provizorního fungování města, což je katastrofa,“ řekl Slováček.

Pětistovku za volební hlas. Takovou nabídku údajně dostali lidé při volbách do zastupitelstva v Českém Těšíně. Na neplatnost voleb si stěžují tři uskupení, která upozorňují, že sdružení SOS pro Český Těšín kupovalo hlasy voličů.

Leták s takovou nabídku viděla na sídlišti i tato žena: „Byly napsané letáky, že tu nějak lidem dávali lidem peníze a podepsali volební lístky a pak je rozváželi.“

Český rozhlas na portálu justice zjistil, že se soudu nepodařilo poslat písemnosti lídru sdružení. Marián Kuś ale potvrdil, že na přelíčení přijde. „Samozřejmě, že přijdu. Velice rád přijdu,“ řekl.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu