Soud rozplétá dotační kauzu dopravního podniku v Ostravě. Obžalobě čelí dva exmanažeři

23. září 2020 06:10

Druhým dnem pokračuje u krajského soudu kauza dopravního podniku Ostrava. Bývalí manažeři čelí obžalobě z dotačního podvodu při modernizaci tramvají. Někdejší ředitel městské firmy František Kořínek i jeho tehdejší náměstek odmítají provinění. Podle obžaloby způsobili škodu přes 200 miliónů korun.

Kauzu dozoruje Vít Koupil z pobočky Vrchního státního zastupitelství. Říká, že někdejší šéfové dopravního podniku žádali o evropské dotace tak, aby z toho měla hlavně zisk domluvená firma.

„V daném případě dopravní podnik dostal od Evropské unie dotace ve výši 40 procent hodnoty tramvají a namísto toho, aby tato částka byla použita na pořízení nových dopravních prostředků, tak v zásadě dle obžaloby naprostá většina této dotace šla pouze na navýšení marže,“ popisuje Koupil.

Podle státního zástupce rozkryli kriminalisté případ kolem ostravských tramvají, když vyšetřovali kauzu lobbisty Martina Dědice. Ten je podezřelý z ovlivňování veřejných zakázek v Ostravě. Žalobce Vít Koupil  soudu vyčíslil škodu, kterou podle něj bývalí manažeři dopravního podniku způsobili, na 200 miliónů korun.

Čtěte také

„Ty peníze se rozpustily v navýšených cenách tramvaje, které v dané době Ostrava kupovala nejdráže v České republice. Důkazy vychází z listinných materiálů a z ekonomických analýz,“ dodává Koupil.

Bývalý ředitel ostravského dopravního podniku František Kořínek je už v důchodu, obžalobu zásadně odmítá. „Žádného jednání jsem se neúčastnil, tak jsem nikoho nemohl podvést. Žádosti jsem nespisoval, to všechno dělali podřízení a mi to přišlo jen na podpis,“ říká Kořínek.

„Četl, ale jsem ekonom, tramvajím moc nerozumím, tak se mi těžko posuzuje, jestli to byla pravda, nebo nebyla. Tenkrát jsem to bral jako pravdu,“ odpovídá bývalý ředitel na otázku, jestli listiny, které podepisoval, četl.

I jeho někdejší náměstek Radoslav Hanzelka je už v penzi a vinu odmítá. Na mikrofon mluvit nechtěl. „Zatím se nemám k čemu vyjadřovat, vyjádřím se po skončení,“ uvedl pouze.

Úřad, který evropský dotace rozděloval, žádá o náhradu škodu, Dopravní podnik k soudu vyslal právníka, který oznámil, že škodu nežádají, protože ji neumí vyčíslit.

Spustit audio