Exmanažerům ostravského dopravního podniku hrozí obžaloba. Podle policie podváděli

11. září 2019 15:32

Policie navrhla obžalovat dva bývalé manažery ostravského dopravního podniku z dotačního podvodu při čerpání evropských dotací na opravu tramvají. Podle kriminalistů se na renovaci vozového parku neoprávněně čerpala dotace přibližně 234 milionů korun.

V dnešní tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným trest až deset let vězení.

Kriminalisté podezřívají dva bývalé manažery Dopravního podniku Ostrava (DPO) z dotačního podvodu, poškození finančních zájmů Evropské unie a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Oba jsou stíháni na svobodě. Návrhem na podání žaloby se nyní bude zabývat Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Předražení o 74 milionů

Trestných činů se manažeři podle policie dopustili v roce 2009 v souvislosti s dotací z Regionálního operačního programu (ROP) Moravskoslezsko na renovaci vozového parku drážních vozidel, mimo jiné 15 dosluhujících tramvají T3. Modernizace 15 vozů však podle výsledků vyšetřování měla být předražena o přibližně 74 milionů korun.

Obvinění podle kriminalistů zahrnuli pod dotační titul navíc i tři již zrenovované tramvaje, které obchodní společnost od DPO údajně zakoupila jako montážní sady. „Následně tyto tramvaje, na kterých nebyly provedeny žádné úpravy, měl DPO odkoupit zpět za částku o cca 9,6 milionu korun vyšší, kdy kupní cena již podle našich závěrů byla ze 40 procent hrazena z dotačních prostředků uvedeného ROP,“ uvedl Ibehej.

Na celý projekt renovace vozového parku drážních vozidel tak byla podle policistů neoprávněně čerpána dotace v celkové výši přibližně 234 milionů korun.

Zakladatelem DPO je statutární město Ostrava. Podnik loni hospodařil se ziskem 90,72 milionu Kč.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související