Společnost OKD letos vytěží na Karvinsku 1,2 milionu tun uhlí

1. leden 2024 15:32

Letošní plán horníků na Karvinsku je 1,2 milionu tun černého uhlí. Společnost OKD bude těžit uhlí na posledním činném dole do jara roku 2026. Jednoduché to ale nebude.

Důl ČSM Sever a Jih. Dvě poslední černouhelné šachty na Karvinsku. Loni se tady vytěžil 1 milión tun, letos to bude o něco více. Horníci už budou dobývat i tam, kde to jejich předkové raději vynechávali, potvrdil generální ředitel OKD Roman Sikora. U svislých jam, i v hůře dostupných místech s menší mocností.

Takže bezpečnost bude klíčová a počítá se s tím, že takzvaných porubů bude v podzemí méně. „Třeba teď pojedeme krátkou dobu na jeden porub, potom už bychom měli jet na dva, tři a někdy i čtyři poruby,“ dodává Sikora.

OKD také pořád hledá nové horníky, i v Polsku se o ně přetahuje s tamními doly, ale už není kde brát. Až na výjimky se podle generálního ředitele Sikory nevrací ani horníci, kteří ze šachty už dříve odešli.

OKD má zajištěný odbyt, firma věří, že ustojí výkyvy cen uhlí a díky polskému souhlasu může také žádat o povolení další těžby až do začátku roku 2026. Pak se hornické časy definitivně uzavřou.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související