Sporýš, řepík, čechřice, lichořeřišnice. Obohaťte bylinkovou zahrádku o nové druhy

6. duben 2022

Přemýšlíte, které byliny vysadit na zahradu? Rozhlédněte se, co už vám na pozemku roste. Není totiž bylina, aby na něco nebyla. Možná objevíte v trávě i plané rostliny, které jsou podle bylinkářky Radky Svatošové mimořádně léčivé.

Čtěte také

„My jsme budovali bylinkovou zahradu metodou pokus - omyl. Před devíti lety jsme zkusili permakulturu. To je způsob zahradničení, kdy se zahrada stará o sebe sama, nepoužíváme chemikálie, snažíme se nechat růst rostliny co nejvíc přirozeně, ale jak se říká – všeho moc škodí. Silnější rostliny vždy přetlačí ty slabší. A s tím jsme na začátku nepočítali.

Co se mi ale osvědčilo, nechat rostliny, ať si najdou samy svoje místo. Tam, kde se množí, tam jim je dobře. Platí to například u šalvěje, meduňky, dobromysli a dalších,“ vysvětluje bylinkářka a chválí svou poslušnou mátu, která se drží na jednom místě.

Soutěžte po celý duben o zahradní traktůrek v hodnotě 90 000 Kč!

Sporýš lékařský - magická keltská bylina

Někdy se zužuje bylinková zahrada na výběr středomořských bylin, které mají rády chudší, kamenitou půdu, vyhřátou sluncem. Šalvěj, rozmarýn, tymián, levandule. Nejoblíbenější bylinou Radky Svatošové je ale náš původní sporýš lékařský.

Sporýš klasnatý (verbena bonariensis)

„Není moc krásný, je sporý, zvládne úplně chudou půdu, roste po okrajích cest, na různých rumištích a podobně. U nás se vyskytuje vzácně, například na jižní Moravě. Je to ochránce domu a zahrady. Měli ho ve velké úctě Keltové, doteď je to velmi všestranná bylinka s lehkou hořčinou. Má raději slunce a chudší půdu. Ve starém Římě užívali sporýš řečníci, aby měli odvahu mluvit. Prospívá zažívání, pomáhá při bolestech hlavy. Sbírá se kvetoucí nať.

Čechřice a česnek medvědí

Existují bylinky, které snesou polostín. Například česnek medvědí si lahodí třeba pod lískou nebo jiným keřem. Hezky se tam množí, a pokud mu dodáte mulč z listí, nebudete mít nouzi o nové přírůstky.

Čechřice vonná

Čechřice vonná roste v podhorských a horských oblastech. Vypadá jako kapradina a roste i v tmavých lesích. Podle Radky Svatošové je to úžasná léčivka na kašel a dýchací cesty. Navíc příjemně voní. Dalšími bylinkami, které snesou stín, jsou bergénie, barvínek nebo jarmanka větší. Vlhko pro změnu milují tužebník jilmový, polej obecná nebo karbinec evropský.

Nezapomínejte na kvetoucí bylinky

Léčivé účinky mají i okrasné trvalky a pestrobarevné jednoletky. Pozor ale na šlechtěné hybridy. Vybírejte si původní druhy, které měly naše babičky na zahradách. Veselými barvami vás potěší například lichořeřišnice, měsíček lékařský nebo sluncovka kalifornská. A nezapomeňte, že růže patří mezi naše nejkrásnější a nejpůsobivější léčivky.

Spustit audio

Související