Stany a ohniště v rezervaci, odpadky. Lidé v Jeseníkách jsou letos více neukáznění

22. srpen 2020 15:40

Ruku v ruce s letošním nárůstem turistů v Jeseníkách přibylo přes léto také přestupků ohledně porušování ochrany přírody. Lidé mnohem častěji stanují, kde nemají, opékají tam buřty a nechávají za sebou spoustu odpadků. Zatímco loni řešili strážci přírody desítky případů neukázněného chování, letos jich je několikanásobně víc. A sezóna ještě nekončí.

Vřesová Studánka. Se strážcem přírody Pavlem Jurkou míříme na ranní kontrolu místa, které k přespání zlákalo už nejednoho turistu. „Tady na tom místě, kde je slehlá tráva, někdo očividně přespal. Nicméně to nevypadá na stopy po stanování,“ říká strážce.

Pár metrů pod námi je kaplička s pramenem. Před pár dny před ní strážci objevili ohniště. „Přestože tady dnes není, tak poslední víkendy těch případů bylo několik, kdy jsme likvidovali ohniště, pokutovali stanující,“ dodává.

Odpadků přibývá

V samotném objektu studánky nachází spoustu věcí, které tam lidé nechali. Především odpadků. „Je to takové ošklivé lapidárium, které ale neuklízíme, protože ten objekt nemáme v majetku,“ připomíná strážce přírody.

Podél turistické stezky ale Pavel Jurka odpadky sbírá. Upozorňuje, že mnohem větší problém než papírové kapesníčky jsou vlhčené ubrousky. Pytle, které si z obchůzek v terénu i s kolegou Matinem Sobalou denně přinášejí, jsou prý čím dál objemnější.

Nejvíce pokut je za špatné parkování

Za stanování i rozdělování ohně na území CHKO Jeseníky hrozí neukázněným turistům nemalé pokuty. Úplně nejvíc jich ale ochranáři letos uložili za nesprávné parkování. „Tahle hromada, kde je asi 150 položek, jsou vyřešené přestupky,“ ukazuje Michal Ulrych ve své kanceláři hromady papírů. „Tohle jsou příkazy k uložení pokuty a tahle větší hromádka je předvolání,“ dodává.

Největší problém vidí v Karlově Studánce. Na okraji obce totiž začíná jedna z nejatraktivnějších stezek v pohoří. Jenže počet parkovacích míst tam dlouhodobě turistům nestačí.

autor: Andrea Švubová
Spustit audio

Související