Statisícové ztráty čeká kvůli koronaviru záchranná stanice v Bartošovicích

23. duben 2020 08:10

Běžně jsou záchranné stanice pro volně žijící zvířata na jaře plná návštěvníků a exkurzí škol a školek. Koronavirová opatření ale zasáhla i je a tak jsou pro veřejnost uzavřená. To jim způsobuje značné finanční ztráty. Jako třeba v nejstarší záchranné stanici ve střední Evropě – v Bartošovicích na Novojičínsku.

V Záchranné stanici pro volně žijící živočichy v Bartošovicích bývá v tuto dobu běžně větší ruch. Teď je ale hlavní brána uzavřená a uvnitř areálu jsou pouze tři ošetřovatelé. „V této době míváme nejvíce návštěvníků, především školáků. Touhle dobou tady bývá velmi živo,“ říká vedoucí stanice Petr Orel.

Stanice nyní funguje v takzvaném krizovém režimu, personál je rozdělený do dvou skupin. „Záchranná stanice jako taková funguje,“ dodává Orel.

300 tisíc v mínusu

Protože mají ale uzavřeno pro návštěvníky a zejména pro školy, počítají se značnými finančními ztrátami. „Podle loňského roku máme spočítáno, že přijdeme o zhruba 300 tisíc korun, což je pro nás poměrně velký peníz,“ má spočítáno Petr Orel.

I kvůli nižším příjmům museli ve stanici sáhnout k úsporám z minulých let. Propouštět ale neplánují. „To ani nejde, protože jsme personálně v takovém stavu, že kdyby jeden člověk chyběl, tak už může nastat kolaps. Je to tady skoro nepřetržitý provoz a ti lidé si taky musí odpočinout,“ připomíná Orel.

Čtěte také

Potvrzuje to i zástupce vedoucího stanice Jan Kašinský. Podle něho ani přes uzavření stanice pro veřejnost nároků na ošetřovatele neubylo.

V době pandemie navíc stoupl i počet přijatých zvířat, o které je třeba se postarat. „Tím, že lidé chodí často ven, máme příjmů více. Zvířat máme o dvanáct více než k stejnému datu loni, kdy loňský rok byl rekordní. Zdá se, že letos to bude pokračovat,“ odhaduje Kašinský.

Stanici teď pomáhají udržet příspěvky kraje a stálých přispěvatelů. Kvůli nedostatku peněz tam ale letos neplánují větší investice.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související