Stavba dálnice odkryla velké bludné balvany. Tři z nich se ‚zabydlely‘ v Rychalticích

12. říjen 2018

Pokud jezdíte po dálnici mezi Rychalticemi a Frýdkem-Místkem, tak asi ani netušíte, že právě tam je jedno z nejbohatších geologických míst v regionu. Důkazem jsou velké bludné balvany, které při stavbě dálnice dělníci našli. Jsou vystavené u hasičské zbrojnice v Rychalticích. Ale nejsou to ty největší, které se našly.

„Kameny jsou druhohorního stáří a jsou pozůstatkem podmořského sesuvu, kdy se kaňonem v tom moři prohnala masa písku, štěrku a poměrně velkých balvanů – například po nějakém zemětřesení. A na patě toho skluzu se potom zachytily, zůstaly tam a následně byly překryté dalšími usazeninami. Zůstaly potom na tom místě zakonzervované,“ vysvětluje Dalibor Kvita, ředitel Geoparku Podbeskydí.

Na prostředním balvanu je nalepená hornina, jsou v ní kousky kamenů. „Je to vlastně zbytek proudu sesuvu toho tělesa. Ty úlomky nám ukazují, že se při tom pohybu horniny otloukaly a odpadaly z nich ostrohranné kusy, které už nestihlo moře zaoblit. A v samotných vápencích jsou potom patrné zkameněliny, protože ty vápencové balvany jsou vlastně zbytkem korálového útesu,“ dodává Kvita.

Zkaměněliny ve vápencových bludných balvanech v Rychalticích

„Jeden z kousků korálů je zrovna na horní části tady v tom jednom z těch útržků vápencových. Vypadá jako trošku slisovaný včelí plást na tom řezu,“ ukazuje Dalibor Kvita.

Ty větší jsou jako menší domek

Když jsme přišli k těm balvanům blíž, je vidět, že jsou protažené do dálky. A svým způsobem jsou to drobečkové. „Ty největší se musely rozbít na stavbě, protože se s nimi nedalo manipulovat. Ty největší z nich měly velikost až menšího rodinného domku,“ nastiňuje ředitel geoparku.

Teď se tady staví poblíž další kus dálnice a tak se ptáme, jestli i tam něco takového nacházejí. „U Příbora se podařilo najít valouny s prvohorními arkózami, ve kterých jsou i zbytky uhelné hmoty. U Libhoště se podařilo najít drobnější vápencové valouny. A tady tyto nálezy čekají ještě na geologické zpracování a budou někdy v budoucnu umístěny tak, aby byly přístupné návštěvníkům a odborníkům ke studiu,“ uzavírá Kvita.

Tři vápencové bludné balvany v Rychalticích
autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související