Stavba nové koncertní haly potrvá déle a bude stát více

26. květen 2022

Rok navíc bude Ostrava potřebovat na stavbu nové koncertní haly. A ta se taky o stovky milionů korun prodraží. Vyplývá to z předběžných jednání města a firem, než radnice vypíše výběrové řízení na dodavatele stavby. Náklady zvyšuje raketový nárůst cen a za zdržením je technologie stavby.

Nová koncertní hala bude mít tvar pouzdra na housle. V podstatě překlene současný dům kultury a prosklená část budovy bude zasahovat do jedné z hlavních ostravských tříd – ulice 28. října. Podle posledních propočtů bude místo 2,9 miliardy korun stát ještě o 300 milionů více. A podle primátora Tomáše Macury (ANO) ani to nemusí být finální částka. „Jakousi indexací jsme se dostali ještě zhruba o dalších 250 milionů výše,“ říká.

Čtěte také

Hlavní část stavby začne příští rok. Podle předběžných jednání s firmami ale potrvá déle. Původně město přitom počítalo, že hotovo bude v roce 2025. „Výsledkem těch předběžných tržních konzultací bylo zjištění, že ta samotná realizace stavby bude ještě o jednu sezonu delší, než jsme si původně mysleli,“ dodává primátor.

Nová koncertní hala bude v Ostravě patrně hlavním tématem nadcházejících komunálních voleb. Třeba opoziční zastupitelé z řad komunistů chtějí při rostoucích cenách materiálů projekt zastavit, hnutí Ostravak pak navrhuje přepracování na levnější variantu. Řadu otázek mají i odborníci.

„To, co vzbuzuje další otázky, o kterých se hovoří už méně, je komorní sál pro více než 500 návštěvníků, což je na komorní hru velmi naddimenzovaný prostor,“ hodnotí sociálně-ekonomický geograf Ostravské univerzity Ondřej Slach.

S koncertní halou souhlasí, ale podle něj je nutné, aby se město nad některými věcmi ještě zamyslelo. A to třeba nad vysokými provozními náklady. „Jedna z věcí, na kterou bychom si do budoucna měli dát pozor, je to, že ta budova může brát peníze menším subjektům, které už dnes mají co dělat, aby byly vůbec schopny fungovat,“ upozorňuje Slach.

Podle primátora Macury stále platí, že na stavbu haly stát přispěje 600 milionů a Moravskoslezský 300 milionů korun. Ostrava má už na koncertní halu ušetřenou půlmiliardu.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související