Stavba unikátního skleníku v arboretu odložena, opakuje se výběr stavaře

9. březen 2020 09:17

Tropické rostliny a živočichové, ale i vodopád. Tak bude vypadat unikátní skleník v arboretu v Novém dvoře u Opavy. Na novou velkou expozici pro návštěvníky čeká arboretum už 20 let a hotovo mělo být původně už letos. Kvůli navýšení ceny je ale nutné znova hledat stavební firmu.

Jako v džungli to teď vypadá ve starém stísněném skleníku v arboretu. Zahradnice musí předpěstovat, co se dá. „Rostliny připravujeme už do nových skleníků,“ říká jedna ze zahradnic.

„Je tady několik stovek druhů, které by se mohly použít v nové expozici,“ říká při procházení bludištěm květináčů vedoucí arboreta Rostislav Šindler. Je vidět, že čekání na skleník je dlouhé, některé stromy už se tlačí na strop. „Potřebovaly by přesadit, už živoří,“ dodává.

Prostor v arboretu, kde bude nový skleník stát

Vypouklý skleník s ohnutými skly, ve kterém se počítá i s vodopádem, měl původně stát asi 120 milionů korun. Jenže se ukázalo, že je to cena příliš nízká. Tak se teď v těchto dnech začne hledat nový dodavatel. Výběrové řízení spolu s evropskou dotací nebude jednoduché, odhaduje ředitelka Slezského zemského muzea, pod které arboretum patří, Jana Horáková.

„Bude vypsáno v otevřeném řízení, takže je docela složité i samotné výběrové řízení. Nejsme dnes schopni odhadnout, jestli vysoutěžíme dobře,“ dodává Horáková.

V ideálním případě by mohla nová skleníková atrakce stát zhruba za dva roky. Její možnou cenu muzeum teď ještě nezveřejní, ale dřívější odhady počítají s částkou až kolem čtvrt miliardy korun.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související