Stavební úřad nařídil demolici pěti domů v ostravském Přednádraží

21. květen 2013

Pět domů v ostravském ghettu Přednádraží se bude muset zbourat. Vlastníkovi domů Oldřichu Roztočilovi to nařídil stavební úřad ostravského městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Podle zástupců stavebního úřadu je pětice domů v havarijním stavu a hrozí, že se zřítí. Již loni nařídil úřad demolici jednoho z domů, ten ale zatím stále stojí. Demolici by měl majitel provést do 45 dnů od doručení rozhodnutí.

V domech už sice nikdo nebydlí, mohly by ale ohrozit další lidi, kteří se pohybují v okolí. Domy v přednádraží už na první pohled vypadají velmi zchátrale. Chybějí jim kusy zdiva, mají vybitá okna. Mluvčí radnice v Moravské Ostravě Jana Pondělíčková potvrzuje velké poškození statiky.

„Domy jsou v havarijním stavu a hrozí jejich samovolné zřícení a ohrožení okolí, kde by se v té době mohli pohybovat lidé. Mezi závady, které byly zjištěny, patří to, že zde chybí střešní konstrukce, střechy, vybourány jsou ocelové nosné prvky. Suterény jsou zaplněné sutí a odpadky a podobně,“ popisuje.

Vlastník domů Oldřich Roztočil teď plánuje, že domy nabídne městu k odkoupení. Po opravách by v nich podle něj mohli bydlet sociálně slabí.

„Město hospodařilo údajně minulý rok s 400milionovým přebytkem. Je to další příležitost, jak investovat a zároveň vyřešit sociální politiku. Ty domy sloužily, měly sloužit a snad i budou sloužit pro ubytování sociálně slabých a tohle je jedna z variant,“ říká.

Problematická situace v Přednádraží trvá od loňského léta. Stavební úřad tehdy rozhodl, že obyvatelé musejí lokalitu opustit, protože domy jsou nebezpečné. Většina lidí z místa odešla, ale někteří dodnes bydlí v domě číslo osm. Bydlí tam však přes zákaz a v naprosto nevyhovujících hygienických podmínkách bez vody či kanalizace.

Oldřich Roztočil podepsal s obyvateli začátkem května nové nájemní smlouvy. Krátce na to ale vzal vše zpět, a naopak rozeslal nájemníkům SMS zprávy s tím, že se do určité lhůty musí vystěhovat, a pohrozil jim také policií.

Obyvatelé Přednádraží poté vyrazili na radnici městského obvodu, kde žádali o městské byty, ale neuspěli. Doteď se nevystěhovali a policie proti nim zatím nezakročila.

Stavební úřad žádá demolici dalších domů v ostravském Přednádraží
autoři: Veronika Neprašová , iha , kko
Spustit audio